Belgia a anuntat marti reintroducerea temporara a controalelor la frontiera cu Franta, pentru a face fata unui eventual aflux de migranti din tabara improvizata de la Calais, a carei desfiintare a fost anuntata de autoritatile franceze, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Tabara de imigranti Foto: Agerpres/EPA

"Am informat Comisia Europeana despre o derogare temporara de la Schengen", a declarat ministrul de interne Jan Jambon intr-o conferinta de presa, referindu-se la spatiul european de libera circulatie.

De mai multe saptamani, autoritatile belgiene se tem de un aflux de migranti in zona portului Zeebrugge, de unde pornesc feriboturile spre Marea Britanie. Potrivit ministrului de interne, controalele urmeaza sa fie intarite si in zona portuara.

"Dorim sa evitam cu orice pret tabere de corturi de tipul Calais in Belgia. Este o chestiune de mentinere a ordinii", a explicat Jan Jambon.

Autoritatile franceze i-au somat pe migranti sa paraseasca asa-zisa "jungla" de la Calais pana marti seara, ora locala 20.00, insa acestia au obtinut o amanare de facto, pana cand justitia franceza se va pronunta asupra legalitatii masurii, probabil miercuri sau joi.

In prezent, sapte state din Spatiul Schengen au reintrodus controale temporare la frontiere (Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Germania, Franta), masura autorizata in situatii exceptionale.