Trei barbati cu varste cuprinse intre 21 si 42 de ani au fost condamnati in Estonia la pedepse cuprinse intre doi si patru ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Rusiei, anunta AFP.

Reprezentanti ai politiei si ai parchetului au precizat ca doi dintre acesti barbati au fost condamnati in octombrie si al treilea saptamana trecuta. Cei trei operau sub acoperirea activitatii de contrabanda cu tigari, spun autoritatile estoniene.

Aceasta informatie este publicata in conditiile in care relatiile sunt foarte tensionate intre Rusia si cele trei tari baltice - Estonia, Letonia si Lituania - foste republici sovietice devenite independente dupa implozia URSS in 1991 si care s-au alaturat NATO si UE in 2004. Aceste tensiuni au fost exacerbate dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova in 2014.

Serviciile rusesti de informatii (FSB, ex-KGB) "recruteaza contrabandisti pentru a-si atinge obiectivele. Niciunul dintre ei nu a avut acces la secretele de stat ale Estoniei si nici la informatii secrete internationale", a declarat purtatorul de cuvant al politiei nationale, Harrys Puusepp.

Acestia insa au observat politia de frontiera estoniana si politia nationala din proximitatea granitei.

Doi dintre ei, Aleksandr Rudnev si Maksim Gruzdev, au nationalitatea estoniana iar al treilea, Pavel Romanov, este apatrid. Toti trei sunt insa de origine rusa, a precizat el.

Ingrijorate de ambitiile Moscovei in regiune, tarile baltice cer intarirea prezentei NATO pe flancul estic.

Reuniti la inceputul lunii la Bruxelles, ministrii de Aparare ai NATO au decis sa intareasca "prezenta avansata" a Aliantei in Europa de Est. NATO intentioneaza sa dezvaluie detalii suplimentare in cadrul summitului din iulie de la Varsovia.