Daca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana dupa referendumul programat la 23 iunie, o dezbatere cu privire la un "Czexit" (prin analogie cu "Brexit") este de asteptat si in Cehia, a avertizat marti premierul ceh Bohuslav Sobotka, potrivit AFP.

"Daca Marea Britanie paraseste UE, o dezbatere privind retragerea Republicii Cehe va fi de asteptat in cativa ani", a declarat Sobotka pentru agentia ceha CTK. "Impactul risca sa fie cu adevarat enorm", a subliniat el, inainte de a avertiza in special asupra consecintelor de ordin economic si de securitate ale unei eventuale iesiri a tarii sale din UE.

Potrivit lui Sobotka, Cehia ar risca sa se gaseasca astfel in "sfera de influenta" a Rusiei. "Ar fi vorba de o negare absoluta a evolutiei de dupa 1989", anul caderii regimului comunist de la Praga, a sustinut el.

Dupa destramarea Cehoslovaciei in 1993, Cehia a intrat in NATO in 1999, iar Slovacia a urmat-o in 2004, odata cu aderarea ambelor tari la UE.

Intr-un sondaj efectuat in octombrie anul trecut de catre institutul STEM, trei cehi din cinci s-au declarat nemultumiti de apartenenta tarii lor la UE.