Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA) ar fi ascultat convorbiri telefonice ale cancelarului german Angela Merkel cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, in anul 2008, conform celor mai recente dezvaluiri facute de site-ul WikiLeaks, citat marti de agentia de presa DPA, citata de Agerpres.

Intr-o discutie interceptata de catre NSA, Ban saluta eforturile Angelei Merkel in lupta impotriva schimbarilor climatice si de a-i aduce si pe alti lideri UE pe aceasta directie.

In acest sens, el spunea ca fara eforturi sustinute ale UE ar fi dificil pentru ONU sa obtina un angajament in cadrul conferintei de la Poznan, Polonia. In acelasi timp, secretarul general al ONU isi exprima optimismul ca alegerea lui Barack Obama pentru un al doilea mandat la conducerea SUA reprezinta o oportunitate de a obtine o implicare mai mare a SUA in negocierile privind schimbarile climatice.

Mass-media germane relatasera anul trecut ca NSA a interceptat timp de decenii biroul cancelarului german, inclusiv pe predecesorii Angelei Merkel, conform unor documente publicate de WikiLeaks. 'Am aratat astazi modul in care secretarul general al ONU, care in discutii private incerca sa salveze planeta de schimbarile climatice, era ascultat de catre o tara in intentia de a proteja cele mai mari companii de petrol ale sale', a declarat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

'Va fi interesant sa vedem reactia ONU, intrucat daca secretarul general al Natiunilor Unite poate fi vizat de interceptari fara nicio consecinta, atunci exista riscul ca toata lumea sa fie ascultata, de la lideri mondiali la maturatorii de strada', a adaugat el.