Uniunea Europeana ar trebui sa opreasca finantarea pentru tarile membre est-europene care nu sunt dispuse sa accepte cotele de redistribuire a migrantilor, a declarat luni premierul italian Matteo Renzi, relateaza agentia DPA, preluata de Agerpres.

Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria - care primesc fonduri importante de dezvoltare regionala din partea UE - s-au opus unui plan propus de Bruxelles privind redistribuirea solicitantilor de azil care ajung pe coastele Italiei si Greciei.

'Daca (ele) nu manifesta solidaritate asupra migratiei, cred ca este absolut legitim ca tarile mai mari sa nu dea dovada de solidaritate asupra contributiilor (la bugetul UE)', a declarat Renzi in cadrul unei conferinte de presa la Roma.

Premierul italian a precizat ca a ridicat aceasta problema la summitul UE de saptamana trecuta de la Bruxelles, avertizand ca Italia va juca dur la viitoarele negocieri privind contributia sa la bugetul blocului comunitar pentru perioada 2020-2026 ca reactie la pozitia tarilor din grupul Visegrad asupra migrantilor.