Producatorii de armament din SUA si-au consolidat in ultimii ani dominatia mondiala in fata Rusiei si a Chinei, in timp ce Europa pierde in viteza, a indicat luni Institutul International de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI), potrivit AFP.

Tancuri ale Infanteriei Marine a SUA sosesc in EuropaFoto: U.S. Marine Corps

Datele centrlui de cercetare, care acopera cinci ani (2011-2015) pentru a evidentia principalele tendinte, arata ca volumul comertului cu arme la nivel mondial a crescut constant din 2001, dupa ce scazuse timp de douazeci de ani.

In materie de livrari, "SUA raman in mare parte in frunte", arata SIPRI intr-un comunicat de presa. Partea lor din piata a crescut la 33%, fata de 29% in 2006-2010.

Fabricantii de arme americani profita in acelasi timp de o clientela foarte diversa.

"SUA au vandut sau au donat arme catre 96 de state in ultimii cinci ani si industria de aparare americana se pregateste pentru comenzi mari de export, din care un total de 611 de avioane de lupta F-35 pentru noua tari", a explicat Aude Fleurant, directoarea programului Armament si cheltuieli militare.

Rusia, aflata in urma SUA, a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 25% din exporturile mondial, chiar daca aceasta tendinta a inregistrat un usor regres intre 2014 si 2015, dupa ce Occidentul a impus sanctiunilor economice Moscovei pentru rolul sau in criza ucraineana.

Rusia exporta mai mult ca americanii in India, primul importator de arme la nivel mondial.

China, devenita in 2010-2014 al treilea exportator in lume, depasind Germania si Franta, si-a consolidat aceasta pozitie in clasament (5,9%), cu o industrie de aparare din ce in ce mai recunoscuta, care furnizeaza arme in primul rand tarilor asiatice (Pakistan, Bagladesh si Myanmar).

Producatorii europeni pierd insa teren. In ultimii cinci ani, Franta (5,6% din piata) si-a vazut exporturile diminuate cu o zecime fata de cei cinci ani precedenti, in timp ce exporturile Germaniei (4,7% din piata) au scazut la jumatate.

Aceste industrii sufera mai ales din cauza scaderii comenzilor din partea partenerilor lor europeni (-41%), care si-au taiat cheltuielile pentru aparare pe fondul austeritatii bugetare.

In randul importatorilor, India ramane de departe clientul numarul unu (14%) din achizitii, cumparand de doua ori mai multe arme din strainatate ca Arabia Saudita, aflata imediat dupa, si de trei ori mai mult decat China.