Noile ambitii geopolitice ale lui Vladimir Putin au determinat SUA sa realizeze ca au facut o greseala strategica indepartandu-se de Europa si axandu-se pe Asia, sustine consilierul pe probleme de politica externa al presedintelui polonez, conform The Guardian.

Krzysztof Szczerski a indemnat vestul sa ia in considerare faptul ca presedintele rus nu mai incearca doar restaurarea dominatiei ruse in fostele state sovietice, precum Ucraina, ci adoptarea unei pozitii domninante pe intreg globul.

Szczerski a declarat pentru The Guardian: "Acum vorbim desrep o strategie a confruntarilor geopolitice, astfel ca nu este garantat faptul ca noile atacuri ale lui Putin vor fi sfera post-sovietica. Acestea pot fi oriunde in lume. Este gresit sa credem ca Putin are limite teritoriale restranse. Siria a demonstrat ca nu acesta este cazul."

Szczerski a spus ca interventia lui Putin din Siria de anul trecut a demonstrat faptul ca Rusia are capacitatea de a deplasa un volum mare de echipamente, pe distante mari si cu viteza, fara ca pregatirile lor in acest sens sa fie sesizate. "Capacitatea acestuia - a lui Vladimir Putin - de a pregati aceste fronturi in toata lumea ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", a mai spus acesta.