Tratatul de liber schimb transatlantic dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, cel mai mare acord comercial din istoria omenirii, va fi adoptat "doar daca este favorabil agriculturii noastre", a declarat duminica Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice. "Nu va exista un tratat transatlantic defavorabil agriculturii europene si nici celei franceze", a declarat Pierre Moscovici la o emisiune de la postul de televiziune France 5, potrivit AFP.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

"Este exclus sa acceptam un tratat in care sa se aduca atingere normelor sanitare, in care pietele publice sa fie dezechilibrate, in care ocuparea fortei de munca sa fie amenintata sau in care agricultura sa fie pusa in pericol", a adaugat oficialul european.

Pierre Moscovici a subliniat insa ca Europa are totusi "mai mult de castigat" decat Statele Unite de pe urma acordului, in conditiile in care "piata americana" este "mai inchisa decat piata europeana".

Uniunea Europeana nu va accepta insa un astfel de tratat decat daca el "este bine negociat, adica echilibrat, in special pe plan agricol", a subliniat Moscovici.

Negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite pentru TTIP (cel mai mare acord comercial din istorie) sunt anevoioase si contestate in multe tari europene,scria recent site-ul Politico.eu, care analiza negocierile trans-atlantice prin prisma sistemelor decizionale din cele doua mari blocuri. Autorul analizei a aratat ca aceste diferente legate de relatia dintre executiv si legislativ pe de o parte, dar si cea dintre cetateni si puterea politica, pe de alta parte, duce la aparitia unor blocaje in dezbaterile interne din Europa.