Presa nord-coreeana de stat a confirmat duminica faptul ca regimul a instalat un nou sef de Stat Major, in urma unor informatii potrivit carora fostul detinator al postului a fost executat, relateaza AFP si Mediafax.

Ri Myong-su, fostul ministru al Securitatii Poporului, a fost desemnat drept "sef al Marelui Stat Major al Armatei populare coreene" intr-un material al Agentiei coreene centrale de stiri (KCNA) despre un exercitiu militar condus de catre Kim Jong-un.

Noul sef al Statului Major a fost unul dintre principalii trei consilieri ai lui Kim Jong-un si este considerat un expert in domeniul tehnologiei rachetelor, potrivit profesorului Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Ri Myong-su a fost mentionat, de asemenea, intr-un material separat al KCNA despre o inspectie efectuata de Kim in cursul unui exercitiu al fortelor aeriene.

Predecesorul sau, Ri Yong-gil, a fost executat, scria presa din regiune la inceputul acestei luni, in cadrul unei serii de epurari si executii in randul oficialilor de rang inalt.

Ri Yong-gil a fost acuzat de formarea unei factiuni politice si coruptie, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap, care cita o sursa informata.

Agentia sud-coreeana de spionaj afirma in mai anul trecut ca Kim Jong-un a ordonat ca Hyon Yong-chol, fost ministru al apararii, sa fie executat cu un tun antiaerian.

Executia lui Hyon nu a fost confirmata niciodata de Phenian, insa fostul oficial nu a mai fost vazut de atunci. Unii analisti au sugerat ca acesta a fost inlaturat si incarcerat.

Informatii - unele confirmate, altele nu - despre epurari, executii si disparitii ale unor oficiali de rang inalt au devenit un lucru obisnuit dupa ce Kim Jong-un a preluat puterea, in decembrie 2011, in urma mortii tatalui sau, Kim Jong-il.

Numerosi oficiali nord-cooreeni de rang inalt, in special cadre militare, au fost inlaturati sau retrogradati, in contextul unor eforturi ale lui Kim Jong-un de a-si consolida controlul asupra puterii militare.

Intr-unul dintre cele mai mediatizate cazuri, Kim a ordonat executarea influentului sau unchi, Jang Song-thaek, in decembrie 2013, intre alte acuzatii, pentru tradare si coruptie.