Aproximativ 100 de activisti nationalisti ucraneni au instalat corturi in centrul Kievului si indeamna la inlaturarea de la putere a Guvernului prooccidental pe care l-au ajutat sa ajunga la putere, in urma unor proteste sangeroase, in urma cu doi ani relateaza AP, citata de Mediafax.

Nationalisti ucraineni au instalat corturi in piata Maidan din KievFoto: Captura YouTube

Alti aproximativ 200 de protestatari antiguvernamentali li s-au alaturat duminica in Piata Independentei, mai bine cunoscuta sub numele de Maidan.

Numeroase persoane au venit in piata sa depuna flori si sa aprinda lumanari in memoria victimelor protestelor violente care au durat mai multe luni si l-au determinat pe fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici sa fuga in Rusia, pe 21 februarie 2014. Cu o zi inainte de fuga lui Ianukovici, peste 50 de persoane au fost ucise de catre lunetisti.

In pofida faptului ca numerosi locuitori ai Kievului sunt dezamagiti de actualul Guvern, condus de Arseni Iateniuk, putini sustin indemnuri la o "noua revolutie".

Demonstranti nationalisti ucraineni au atacat sambata doua sedii ale unor banci rusesti, la Kiev,in marja unor manifestatii care marcau doi ani de la protestele violente ce au condus la indepartarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

De asemenea, protestatari au vandalizat sediul de birouri ale holdingului celui mai mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov.

Cei doi ani care au urmat protestelor violente de la Kiev au fost marcati de evenimente tragice pentru ucraineni.

Dupa indepartarea regimului prorus al fostului presedinte Viktor Ianukovici, in februarie 2014, Rusia a anexat, in luna urmatoare, Peninsula ucraineana Crimeea. La putin timp dupa aceea, un conflict armat a izbucnit in estul tarii, soldat de atunci si pana in prezent cu peste 9.000 de morti.

Nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scazut dramatic, in urma deprecierii monedei si din cauza inflatiei. Iar tara s-a adancit in confruntari politice intre lideri prooccidentali si scandaluri de coruptie care amintesc practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.

Coalitia prooccidentala condusa de premierul Arseni Iateniuk si-a pierdut joi majoritatea in Parlament, dupa ce Partidul Samoponici a anuntat ca se retrage din de la putere. De asemenea, Partidul Batkivscina (Patria) al fostului premier Iulia Timosenko a anuntat miercuri ca paraseste coalitia.

In urma acestor plecari, din coalitie mai fac parte Partidul Solidaritatea al presedintelui ucraiean Petro Porosenko si Frontul Popular al lui Iateniuk. Premierul a anuntat joi ca va incerca sa aduca Partidul Radical in coalitie, in vederea formarii unei noi majoritati, potrivit Ukrinform.

Popularitatea lui Porosenko a scazut in mod semnificativ, in contextul in care tot mai multi ucraineni cred, potrivit unui sondaj publicat in decembrie de Gallup, ca seful statului a esuat in a duce la indeplinire obiectivele unei miscari de protest care l-a purtat la putere, in 2014.

Cota popularitatii presedintelui ucrainean a scazut la 17%, cu mult sub cea de 28% pe care o avea predecesorul sau prorus Viktor Ianukovici inainte sa fie indepartat de la putere, potrivit acestui sondaj.