Presedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat pregatit pentru un armistitiu, cu conditia ca "teroristii" sa nu profite de el si ca tarile care-i sustin pe insurgenti sa nu-i mai sustina, relateaza Mediafax.

Bashar al-Assad in parlamentFoto: Agerpres/Xinhua

Al-Assad a facut aceste declaratii sambata, dupa ce opozitia siriana a anuntat ca a accepta "posibilitatea" unui armistitiu temporar, daca primeste garantii cu privire la faptul ca aliatii Damascului, inclusiv Rusia, inceteaza focul, cu privire la o ridicare a asediilor si la o livrare a unor ajutoare umanitare in intreaga tara.

"Am anuntat ca suntem pregatiti sa oprim operatiunile militare, insa aceasta problema depinde de factori mai importanti... ca impiedicarea teroristilor sa se foloseasca de (armistitiu) pentru a-si consolida pozitiile", a declarat al-Assad intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais.

El a anuntat, de asemenea, ca este necesar ca orice armistitiu sa garanteze ca "alte tari, in special Turcia, sunt impiedicate sa trimita si mai multi teroristi si armament sau orice fel de sustinere logistica".

Damascul ii numeste "teroristi" pe toti insurgentii care lupta impotriva armatei siriene si aliatilor sai.

Turcia, alte puteri regionale sunnite si state occidentale sustin insurgenti in lupta impotriva lui al-Assad, ale carui forte sunt sustinute de catre Iran, Rusia si miscarea siita libaneza Hezbollah.

Intrebat care este, in opinia sa, posibilitatea ca Turcia si Arabia Saudita sa trimita forte terestre in Siria, al-Assad a raspuns ca "ne vom ocupa de ei asa cum ne ocupam de teroristi. Ne vom apara tara", denuntand "o agresiune".

O serie de incercari de negociere a unui armistitiu au esuat in ultimele luni. Ultima runda de negocieri la ONU, la Geneva, este co-prezidata de catre Rusia si Statele Unite.

Puteri mondiale au convenit pe 12 februarie, la Munchen, asupra unei incetari a ostilitatilor, care sa permita livrarea unor ajutoare umanitare in Siria.

Armistitiul urma sa intre in vigoare o saptamana mai tarziu, vineri, insa nu a fost implementat. Armata siriana isi continua ofensivele in intreaga tara, sustinuta de atacuri ale fortelor aeriene ruse.

Presedintele sirian declara saptamana trecuta ca va continua "sa lupte impotriva terorismului", in timp ce aveau loc negocieri de pace, si promitea sa recapete controlul asupra intregii tari.

El a declarat pentru El Pais ca trupele sale sunt aproape, acum, de obiectivul de a prelua controlul asupra orasului Alep si avanseaza catre Rakka, bastionul gruparii Statul Islamic (SI).

Imediat ce va redobandi controlul asupra intregii tari, urmatorul pas va fi sa formeze un guvern de unitate nationala care sa actioneze in vederea redactarii unei noi Constitutii si organizaraa unor alegeri generale, a mai declarat al-Assad pentru ziarul spaniol.