Celebrul fizician si cosmolog britanic Stephen Hawking intentioneaza sa accepte invitatia de a calatori cu noul avion spatial prezentat de compania Virgin Galactic, informeaza site-ul Space.com, citat de Mediafax.

Stephen HawkingFoto: AGERPRES

Stephen Hawking a dezvaluit intr-o inregistrare video numele noului vehicul aerospatial - Virgin Spaceship Unity, in cursul ceremoniei organizate de compania Virgin Galactic, care are obiectivul de a efectua zboruri comerciale suborbitale.

Fondatorul companiei Virgin Galactic, Richard Branson, l-a invitat personal pe celebrul om de stiinta britanic de acum opt ani sa zboare cu naveta SpaceShipTwo. Acum, visul lui Stephen Hawking de a observa direct spatiul cosmic s-ar putea sa se indeplineasca.

"Am spus 'da' imediat. Din acea zi, nu m-am razgandit. Daca starea de sanatate imi va permite si daca Richard vrea in continuare sa ma ia, voi fi foarte mandru sa zbor cu aceasta naveta", a declarat Hawking la ceremonia desfasurata in California.

"Intram intr-o noua era spatiala si sper ca acest lucru ne va permite sa dam dovada de o mai mare solidaritate. Misiunile de explorare spatiala au fost deja un model de solidaritate, se pare ca statele lumii colaboreaza mult mai bine in spatiu decat pe Terra. Transportarea oamenilor in spatiu ne va permite sa privim in viitor si spre trecut, cu noi perspective in ambele directii. Acest lucru va conferi un nou sens locului pe care il avem pe Pamant si responsabilitatilor, ajutandu-ne sa recunoastem viitorul nostru in cosmos, unde cred ca este destinul nostru", a spus teoreticianul britanic.

Stephen Hawking, in varsta de 74 de ani, este unul dintre cei mai mari fizicieni si cosmologi contemporani, fiind profesor la prestigioasa Universitate Cambridge. Principalele domenii de cercetare ale savantului britanic sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. Hawking este autorul unui model matematic despre originea si evolutia universului aflat in expansiune din momentul "marii explozii" initiale ("The Big Bang"), efectuand studii despre relatia dintre gaurile negre si termodinamica.

Compania Virgin Galactic a prezentat vineri seara, in Statele Unite, un nou avion care ar putea transporta turisti in spatiu, la 16 luni dupa ce un vehicul asemanator s-a prabusit in desertul Mojave din California in cursul unui zbor experimental. Noul avion spatial - numit Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) - va fi supus unor teste intensive la sol si unui zbor experimental in atmosfera inainte de a iesi in zona suborbitala a Terrei. Compania Virgin Galactic, infiintata de Richard Branson, care isi propune sa transporte turisti si cercetatori in spatiul suborbital, nu a anuntat cand va initia aceste curse de scurta durata.

"Este aproape prea bun pentru a fi adevarat", a declarat Richard Branson la prezentarea avionului spatial, intr-o ceremonie desfasurata la Baza aerospatiala Mojave, situata la 160 de kilometri nord de orasul californian Los Angeles.

"Cand am vazut prima data acest vehicul aerospatial, am avut un nod in gat si mi-au dat lacrimile. A fost un moment absolut coplesitor", a adaugat presedintele companiei Virgin Galactic. "Este foarte tare sa poti duce oameni in spatiu", a adaugat Richard Branson.

VSS Unity inlocuieste un model similar - SpaceShipTwo -, prabusit pe 31 octombrie 2014 in cursul unui zbor experimental, incident soldat cu moartea unui pilot si ranirea grava a celui de-al doilea.

SpaceShipTwo era versiunea comerciala a SpaceShipOne, prima naveta spatiala privata care a ajuns la limita spatiului cosmic, in anul 2004, si care este expusa permanent la Muzeul National al Aerului si al Spatiului din Washington. Inaintea incidentului aviatic din octombrie 2014, peste 500 de persoane facusera deja rezervari pentru un zbor suborbital de cateva minute, in conditii de imponderabilitate, la bordul SpaceShipTwo, depunand deja un avans din suma de 200.000 de dolari reprezentand costul biletului.