Demonstranti nationalisti ucraineni au atacat sambata doua sedii ale unor banci rusesti, la Kiev, in marja unor manifestatii care marcheaza doi ani de la protestele violente ce au condus la indepartarea de la putere a regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici, relateaza Mediafax citand Associated Press.

Kiev: Demonstranti nationalisti ataca sedii ale unor banci rusestiFoto: Captura YouTube

Manifestanti au aruncat sambata cu pietre in ferestrele unor sedii ale Alfa Bank si Sberbank si au avariat mobilier si echipamente din interior.

De asemenea, protestatari au vandalizat sediul de birouri ale holdingului celui mai mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov.

Zeci de mii de persoane din capitala ucraineana au participat la o serie de ceremonii de comemorare, in cadrul unei "Zile a celor 100". Este vorba despre numarul persoanelor ucise in timpul protestelor de la Kiev, care au durat mai multe luni si l-au determinat pe fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici sa fuga in Rusia.

Ucrainenii comemoreaza sambata a doua cea mai sangeroasa zi a protestelor reprimate in sange, in care peste 50 de persoane au fost ucise de lunetisti.

  • Doi ani de la reprimarea sangeroasa a protestelor din Piata Maidan: Ucrainenii comemoreaza victimele masacrului, cu sentimente impartite

Ucrainenii comemoreaza sambata reprimarea sangeroasa, in urma cu doi ani, a protestelor din Piata Maidan, epicentul unei miscari proeuropene de contestare, cu sentimente impartite - intre mandria de a fi schimbat cursul istoriei si nemultumirea fata de lentoarea schimbarilor pentru care au militat.

Un mars a avut loc sambata dimineata pe aleea pe care au fost ucise cele mai multe dintre cele 100 de victime ale reprimarii. "Proiectoare ale demnitatii" urmau sa fie aprinse sambata seara in locul in care au fost ucisi manifestanti, relateaza Mediafax citand AFP.

O rugaciune pentru Ucraina si o serie de manifetatii la care participau militari care au luptat in estul separatist pro-rus, voluntari si militanti se desfasoara pe parcursul intregii zile.

Cei doi ani care au urmat acestor violente de la Kiev au fost marcati de evenimente tragice pentru ucraineni.

Dupa indepartarea regimului pro-rus al fostului presedinte Viktor Ianukovici, in februarie 2014, Rusia a anexat, in luna urmatoare, peninsula ucraineana Crimeea. La putin timp dupa aceea, un conflict armat a izbucnit in estul tarii, soldat de atunci si pana in prezent cu peste 9.000 de morti.

Nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scazut dramatic, in urma deprecierii monedei si din cauza inflatiei. Iar tara s-a adancit in confruntari politice intre lideri prooccidentali si scandaluri de coruptie care amintesc practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.

"Capabili sa facem totul"

Insa cei care au participat la cele trei luni de proteste in Piata Maidan se bucura astazi de schimbarea mentalitatilor, antrenata de aceasta revolta, chiar daca sunt dezamagiti de puterea actuala.

Ei le reproseaza autoritatilor mai ales esecul total in lupta impotriva coruptiei - una dintre principalele revendicari ale protestatarilor din Piata Maidan.

"Sperantele mele in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei nu au fost indeplinite. Insa suntem capabili sa facem totul. Sunt multumit ca oamenii s-au mobilizat dupa (protestele din Piata) Maidan", declara un student, Konstantin Levitki, in varsta de 30 de ani.

Un avertisment adresat presedintelui Petro Poroshenko, unul dintre cei mai bogati oameni din tara, a carui avere a crescut dupa ce a ajuns la putere, in pofida crizei si razboiului pe care a promis sa-l opreasca in trei luni.

"Oamenii de la putere nu s-au schimbat. Presedintele a facut o multime de promisiuni pe care nu le-a respectat", insista studentul.

In opinia avocatului Roman Maselko, in varsta de 35 de ani, care a aparat militanti arestati in timpul protestelor, impunitatea este cea care erodeaza sistemul.

"Banca acuzatilor este foarte mica, dupa doi ani de la masacru. Sunt judecati doar niste simpli executanti", a declarat el pentru AFP. "Ancheta este sabotata in mod deliberat (...), iar responsabilitatea apartine puterii politice", considera Maselko.

Dintr-un total de 330 de judecatori acuzati ca au pronuntat hotarari nedrepte impotriva militantilor din Piata Maidan, "doar zece au fost dati afara, aproximativ 20 sunt anchetati penal, dar 90% continua sa munceasca", isi exprima el indignarea.

In pofida acestei constatari amare, avocatul ramane optimist. "Dupa (protestele din Piata) Maidan, societatea ucraineana stie ca nu mai exista usi care sa nu fie deschise", avertizeaza el.