Compania Virgin Galactic a prezentat vineri seara, in Statele Unite, un nou avion care ar putea transporta turisti in spatiu, la 16 luni dupa ce un vehicul asemanator s-a prabusit in desertul Mojave din California in cursul unui zbor experimental, informeaza USA Today, citata de Mediafax.

VSS Unity ar putea duce turisti in spatiuFoto: Captura YouTube

Noul avion spatial - numit Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) - va fi supus unor teste intensive la sol si unui zbor experimental in atmosfera inainte de a iesi in zona suborbitala a Terrei.

Compania Virgin Galactic, infiintata de Richard Branson, care isi propune sa transporte turisti si cercetatori in spatiul suborbital, nu a anuntat cand va lansa aceste curse de scurta durata.

"Este aproape prea bun pentru a fi adevarat", a declarat Richard Branson la prezentarea avionului spatial, intr-o ceremonie desfasurata la Baza aerospatiala Mojave, situata la 160 de kilometri nord de orasul californian Los Angeles.

VSS Unity inlocuieste un model similar - SpaceShipTwo -, prabusit pe 31 octombrie 2014 in cursul unui zbor experimental, incident soldat cu moartea unui pilot si ranirea grava a celui de-al doilea.

Inaintea incidentului aviatic din octombrie 2014, peste 500 de persoane facusera deja rezervari pentru un zbor suborbital de cateva minute, in conditii de imponderabilitate, la bordul SpaceShipTwo, depunand deja un avans din suma de 200.000 de dolari reprezentand costul biletului.