Favoritul republican la prezidentiale, Donald Trump, a cerut, vineri, boicotarea gigantului din tehnologie Apple, dupa ce compania a refuzat sa colaboreze cu FBI pentru a debloca iPhone-ul teroristului de la San Bernardino, scrie Reuters.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Boicotati Apple pana ce ei vor oferi informatia ceruta", a sustinut Trump in timpul unui eveniment de campanie din Carolina de Sud.

Apple s-a opus, miercuir, unei cereri venite din partea FBI de deblocare a unui iPhone 5C recuperat de la Syed Rizwan Farook, cel care impreuna cu sotia sa au deschis focul, in data de 2 decembrie 2015, ucigand 14 oameni, in San Bernardino, California.Dupa ce un judecator american a decis, marti, ca Apple sa asigure "asistenta tehnica rezonabila" pentru investigatorii FBI in decriptarea acestui iPhone, seful Apple, Tim Cook, a reactionat publicand pe pagina companiei o scrisoare catre clienti in care sustine ca solicitarea FBI ar insemna ca Apple sa creeze un backdoor in sistemul de operare al iPhone, care in mainile gresite ar putea pune in pericol toti utilizatorii de telefoane iPhone.

Investigatorii FBI incearca sa sparga codul de deblocare al telefonului pentru a accesa datele si a decoperi alti suspecti cu care cei doi atacatori ar fi planuit atacul. Numarul de incercari de deblocare a telefonului este insa limitat si in cazul in care nu se descopera parola corecta, telefonul se reseteaza, stergand informatiile.