Soimii Libertatii Kurdistanului, o grupare disidenta a miscarii separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat vineri seara atentatul comis miercuri la Ankara, soldat cu 28 de morti, informeaza Mediafax citand Le Figaro.

Gruparea Soimii Libertatii Kurdistanului (TAK) a difuzat vineri seara o inregistrare in care anunta ca atentatul de la Ankara este o reactie la operatiunile turce impotriva etnicilor kurzi.

Gruparea TAK nu face parte oficial din miscarea separatista Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar Guvernul de la Ankara sustine ca cele doua organizatii kurde colaboreaza strans.

Administratia Recep Tayyip Erdogan a atribuit atentatul de la Ankara unei alte miscari kurde, Partidul Uniunii Democratice (PYD), activ in Siria si Irak, care a negat orice implicare.

Administratia de la Ankara incearca, pe fondul unor disensiuni cu SUA si UE, sa atribuie insurgentilor kurzi responsabilitatea atentatului de la Ankara, desi gruparea YPG a respins acuzatiile, anuntand ca atacul a fost comis de reteaua terorista Stat Islamic. Premierul Ahmet Davutoglu a declarat, joi, ca atentatul comis miercuri seara la Ankara, soldat cu 28 de morti, este opera gruparii Unitatea de Protectie a Poporului Kurd (YPG), activa in Siria, in complicitate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). In acest context, Administratia Recep Tayyip Erdogan a intensificat raidurile aeriene antikurde in nordul Irakului.

In urma cu cateva zile, Turcia si Statele Unite avusesera un schimb dur de replici din cauza grupului kurd YPG. Ankara sustine ca organizatia kurda coopereaza cu Rusia in Siria si este asociata cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care are de mult timp revendicari teritoriale in Turcia.

Autoritatile turce au spus in repetate randuri ca grupul YPG, aripa militara a Partidului Uniunii Democratice (PYD), este o organizatie terorista care are legaturi puternice cu teroristii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si ca ambele grupuri sunt coordonate de aceleasi centre de operatiuni din localitatea irakiana Qandil.

Insa Uniunea Europeana si Statele Unite, alaturi de alti pseudoaliati occidentali ai Turciei au catalogat doar miscarea PKK drept organizatie terorista, ezitand sa includa gruparea YPG in aceeasi categorie.

Liderul Partidului Uniunii Democratice (PYD), Salih Muhammad, a respins joi acuzatiile Turciei privind implicarea in atentatul de la Ankara. "Acuzatiile sunt absolut false. Kurzii nu sunt implicati in ce s-a intamplat la Ankara. Totul are legatura cu operatiunile Turciei contra retelei teroriste Stat Islamic", a acuzat Muhammad. "Pot da asigurari ca YPG nu trage nici macar un glont spre Turcia. Nu consideram Turcia inamic", a spus Salih Muhammad.

Cel putin 28 persoane au murit, iar alte 61 au fost ranite in atentatul comis miercuri seara in centrul orasului turc Ankara.