Rusia va convoca vineri seara o reuniune a Consiliului de securitate al ONU, dupa ce Turcia a pledat pentru o operatiune militara terestra in Siria impreuna cu aliatii sai, a anuntat diplomatia rusa intr-un comunicat, potrivit AFP.

"Rusia intentioneaza sa convoace astazi o reuniune a Consiliului de securitate al ONU pentru a discuta aceasta chestiune si pentru a propune un proiect de rezolutie prin care cere sa se puna capat tuturor actiunilor care submineaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Siriei", precizeaza Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Turcia este pregatita sa participe la o interventia militara terestra in Siria, singura, in opinia sa, capabila sa puna capat razboiului civil in curs, dar doar alaturi de aliatii sai, a declarat marti un inalt oficial turc, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, potrivit AFP.

"Ne dorim o operatiune terestra cu aliatii nostri internationali (...) Fara operatiuni la sol este imposibil sa oprim luptele din Siria", a declarat acest oficial.

El a confirmat insa ca nu se pune problema pentru Turcia sa se lanseze singura intr-o astfel de interventie. "Nu va exista o operatiune militara unilaterala a Turciei in Siria", a subliniat el.

Sambata tracuta, ministrul turc al Afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, declarase ca Turcia si Arabia Saudita ar putea efectua o interventie terestra impotriva gruparii Stat Islamic pe teritoriul sirian.

Turcia si Arabia Saudita fac parte din coalitia internationala antijihadista condusa de Statele Unite si care efectueaza lovituri aeriene impotriva SI in Siria si in Irak.

Incepand de sambata, artileria turca bombardeaza zilnic pozitii controlate de combatantii kurzi in Siria, in conditiile in care guvernul islamo-conservator de la Ankara ii considera "teroristi".