Avioane americane de lupta au efectuat vineri un raid impotriva unei tabere de antrenament a gruparii Stat Islamic (SI) aflata in Libia, in urma careia au fost ucise peste 40 de persoane, printre care si "probabil" un lider al organzatiei jihadiste, scrie AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Este pentru a doua oara in trei luni cand Statele Unite efectueaza atacuri impotriva unor tinte SI din Libia, tara care a cazut prada haosului din 2011.

In 13 noiembrie, un bombardament efectuat de un avion F-15 l-a ucis pe irakianul Abou Nabil, prezentat atunci de Washington drept "cel mai inalt responsabil al SI din Libia".

Raidul aerian "foarte precis" a vizat vineri in zori o cladire de doua etaje care adapostea jihadisti la Sabrata, 70 km vest de Tripoli, au declarat responsabili libieni.

41 de persoane au fost ucise si sase ranite, potrivit unui comunicat al consiliului municipal din Sabrata. Majoritatea dintre ei erau tunisieni.

La Washington, un responsabil militar american a afirmat ca raidul "a provocat probabil moartea unui cadru operational al SI Noureddine Chouchane".

Acest tunisian era suspectat ca se afla in spatele ultimelor doua atentate sangeroase din Tunisia, anul trecut: unul impotriva muzeului Bardo (22 de morti) si altul care a vizat un hotel din apropiere de Sousse in iulie (38 de morti).

"Cladirea era inchiriata de straini printre care tunisieni probabil membri ai Daesh (acronimul arab al SI). Arme, printre care pusti si rachete RPG, au fost gasite in daramaturile" casei distruse, a precizat municipalitatea.

Potrivit sefului sau, Hussein al-Dawadi, unul dintre ranitii interogati de fortele de securitate "a povestit ca a venit cu alte pesoane pentru a se antrena in lupta si ca grupul care l-a adus aici l-au legat la ochi pe tot parcursul drumului".

Fotografii difuzate de consiliul municipal Sabrata si prezentate ca fiind cele ale casei distruse arata daramaturi, o bucata de metal cu inscriptia "Stat Islamnic" si masini afectate. Alte fotografii arata raniti la spital.

Autoritatile tunisiene afirmasera anterior ca jihadistii responsabili de atacurile din Tunisia s-au antrenat in tabere la Sabrata, in Libia vecina.

Este pentru prima oara cand un astfel de raid aerian vizeaza orasul Sabrata controlat de coalitia militiilor Fajr Libya, care au preluat controlul in august 2014 asupra Tripoli si a mai multor alte regiuni, fortand autoritatile recunoscute international sa se exileze in est.

SI s-a implantat in Libia din 2014, profitand de haosul care a cuprins tara dupa caderea regimului lui Muammar Gaddafi in 2011. Ei controleaza orasul Syrte, la 450 km est de Tripoli iar numarul combatantilor sai in Libia s-a dublat la circa 5.000 potrivit Washington.