Presedintele Consiliului European Donald Tusk a anuntat o "intalnire speciala" cu Turcia la inceputul lunii martie, dupa ce a reiterat importanta unei actiuni comune cu Ankara pentru a stopa criza migrantilor in UE. Declaratia lui Tusk a venit in noaptea de joi spre vineri, dupa mai mult de sase ore de discutii referitoare la criza migratiei la un summit UE la Bruxelles, scrie AFP.

"Inainte de aceasta intalnire au fost unii care se indoiau de necesitatea de a rezolva problema refugiatilor impreuna cu Turcia (...) Am confirmat ca nu exista nicio alternativa la o cooperare buna, inteligenta si inteleapta cu Turcia ", a declarat la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. In joc este aplicarea unui "plan de actiune", stabilit in octombrie anul trecut intre Turcia si UE, cu scopul de a combaterea fluxului de migranti din Turcia in Grecia, fie prin imbunatatirea monitorizarii granitelor si gestionarea numarului de refugiati.

Sefii de stat si de guvern din cele 28 de state UE au reafirmat, de asemenea, "in unanimitate" ca "abordarea trebuie sa fie europeana si ca abordari "singure" nationale nu sunt recomandate", a mai spus Juncker.

Cei doi lideri nu au mentionat explicit Austria. Dar decizia Vienei de a impune cote zilnice pentru intrarea refugiatilor pe teritoriul sau a "surprins" unele tari, in special cele situate pe traseul de migrare din Balcani", potrivit cancelarului german, Angela Merkel.