Seful guvernului spaniol in exercitiu Mariano Rajoy a declarat joi la Bruxelles ca noi alegeri in Spania, aflata in plin impas politic, vor fi "probabil" la data de 26 iunie, potrivit Agerpres.

"Cel mai probabil, vor fi alegeri pe 26 iunie", a afirmat Rajoy in timp ce discuta cu omologul sau britanic David Cameron inainte de deschiderea summitului european, fara sa realizeze, se pare, ca discutia era difuzata pe canalele video pentru presa, noteaza AFP.

Alegerile parlamentare din 20 decembrie au condus la o fragmentare fara precedent a parlamentului spaniol, impartit intre patru forte politice.

Regele Spaniei a propus, la inceputul lunii februarie, liderului partidului socialist (PSOE) Pedro Sanchez sa incerce formarea unui guvern dupa esecul sefului guvernului conservator in exercitiu, Mariano Rajoy, de a obtine sprijinul necesar pentru investirea sa de catre parlament.

Cu toate acestea, liderul partidului stangii radicale Podemos a refuzat cateva zile mai tarziu sa inceapa negocieri cu socialistii daca vor include centru-dreapta, cerandu-le sa aleaga intre stanga si dreapta.

Acesti doi noi veniti pe scena politica spaniola sunt de asemenea diametral opusi asupra crizei separatiste din Catalonia, puternica regiune din nord-est condusa de separatisti, aminteste France Presse.

Cu toate acestea, Sanchez va prezenta pe 2 martie programul sau Congresului pentru a incerca sa fie investit sef al guvernului. Daca esueaza, urmeaza o perioada de doua luni in care parlamentul va fi dizolvat daca niciun candidat nu este investit. In principiu, noi alegeri ar trebui sa aiba loc in acest caz in iunie.