Presedintele Statelor Unite Barack Obama a semnat joi legea, adoptata in urma cu o saptamana de Congres, ce prevede noi sanctiuni contra Coreii de Nord, ca reactie la al patrulea test nuclear al Phenianului, potrivit Agerpres.

O serie de sanctiuni internationale si americane adoptate dupa trei teste nucleare anterioare, in 2006, 2009 si 2013, exista deja contra Phenianului, aminteste AFP.

Dar noul text, ca raspuns la testul nuclear din 6 ianuarie, inaspreste regimul de sanctiuni impuse de SUA, facand obligatorii penalitati ce erau pana acum lasate la discretia presedintelui.

Aceste sanctiuni, care includ confiscarea activelor, interdictia de viza si refuzul contractelor publice americane, vizeaza orice persoana sau companie ce ajuta regimul de la Phenian, mai ales in achizitionarea de materiale pentru fabricarea armelor de distrugere in masa.

Desi toate entitatile ce ofera sprijin Coreii de Nord in aceste domenii pot fi sanctionate, va fi probabil "dificil" sa fie pedepsite companii chineze legate de Phenian, a recunoscut Bob Corker, presedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Senat.

"Scopul nu este de a pedepsi China", a explicat el. "Dar daca exista entitati ce ajuta (regimul), si stim ca exista, ele vor fi pedepsite", a asigurat el, cerand administratiei Obama sa fie inflexibila.