Presedintele Bashar al-Assad nu s-a aliniat cu perspectivele principalului sau aliat, Rusia, atunci cand anunta ca va continua razboiul pana la restabilirea controlului peste toata Siria, spunea joi reprezentantul Rusiei la ONU, conform Reuters.

In conditiile aparitiei primei fisuri in alianta dintre Moscova si Damasc, trimisul rus, Vitaly Churkin, a declarat ca Rusia l-a ajutat pe Assad sa intoarca soarta razboiului, astfel ca este acum obligatoriu ca acesta sa urmareasca viziunea Rusiei si sa se angajeze in tratativele de pace.

Churkin a declarat ca Rusia se implica in stabilirea pacii in Siria si ca incercarea lui Assad de a recastiga controlul intregii tari ar reprezenta un exercitiu inutil ce ar permite conflictului sa continue pe un termen nedefinit.

Intrebat intr-un interviu al ziarului Kommersant despre pozitia lui Assad ce doreste sa continue lupta pana cand toti rebelii vor fi invinsi, Churkin a declarat: " Rusia a investit foarte serios in aceasta criza, din punct de vedere politic, diplomatic, iar acum si in sens militar.Asadar, am prefera desigur ca Bashar al-Assad sa ia in considerare acest lucru."

"Am auzit remarcile presedintelui Assad la televizor... Desigur ca nu rezoneaza cu eforturile diplomatice in care se angajeaza Rusia... Discutiile presupun incetarea focurilor, incetarea ostilitatilor in viitorul apropiat. Se lucreaza la acest lucru"

Diplomatii vestici si-au exprimat sperantele ca Rusia isi va putea folosi influenta pentru a-l determina pe Assad sa demareze tratativele cu grupurile armate din opozitie si eventual sa se retraga de la conducerea statului.