University of Texas, din sudul Statelor Unite, a autorizat miercuri, fara entuziasm, ca studentii sa poarte arme de foc la cursuri, implementand astfel un proiect de lege adoptat de catre parlamentarii locali si care pune capat unei interdictii anterioare, informeaza AFP.

Campusul Universitatii din TexasFoto: utexas.edu

"Nu cred ca pistoalele au ce cauta intr-un campus universitar, deci aceasta decizie a fost cea mai mare problema a presedintiei mele de pana acum", a declarat Gregory Fenves, presedintele universitatii.

Dezbaterea declansata de aceasta hotarare este cu atat mai sensibila in Statele Unite, cu cat University of Texas, aflata la Austin, a fost, in 1966, teatrul primului atac armat in masa dintr-un campus universitar din atara.

Un fost puscas marin, Charles Whitman, a ucis atunci 14 persoane si a ranit alte 31, dupa ce a deschis focul din turnul de observatie al cladirii principale.

"Ii inteleg pe numerosii membri ai facultatii, membri ai personalului, studenti si parinti ai studentilor care au semnat petitii, au trimis emailuri si scrisori si care s-au organizat in vederea interzicerii armelor in campus si mai ales in salile de cursuri", a aratat reprezentantul institutiei.

Numerosi membri ai universitatii au amenintat ca isi vor da demisia in cazul in care va fi autorizat portul armelor de foc in incinta.

Parlamentarii acestui stat conservator au cedat, in august, presiunilor unor grupuri de lobby pro-arme, convinsi ca o recenta serie de atacuri armate in institutii scolare americane ar fi putut sa fie evitate daca studentii ar fi putut raspunde la foc. Ei au validat, astfel, un proiect de lege care revine asupra interzicerii armelor de foc in campusurile universitare publice.

"Prezenta armelor intr-o institutie de invatamant superior este contrara misiunii noastre de educare si cercetare, fondata pe gandirea critica, libertatea de exprimare si dezbatere", a declarat Gregory Fenves, precizand ca universitatile private texane vor continua sa aplice interdictia armelor de foc in campusurile lor.

"Insa, in calitate de presedinte, am obligatia sa aplic legea", a spus el.

Armele pot fi interzise in continuare la evenimente sportive, in restaurantele universitatilor, infirmerii, anumite laboratoare si unele cladiri rezidentiale universitare.

University of Texas, o institutie foarte apreciata, este una dintre cele mai mari institutii publice americane, studiind aici aproximativ 51.000 de studenti.