Atentatul cu masina capcana comis miercuri seara in capitala Turciei, Ankara, si soldat cu cel putin 28 de morti a fost organizat de membri ai militiei kurde siriene YPG si ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a declarat joi, intr-un discurs televizat, premierul turc Ahmet Davutoglu, potrivit Reuters. Autorul atacului ar fi un refugiat sirian care a fost identificat dupa amprente, scrie joi cotidianul pro-guvernamental Yeni Safak, citat de Reuters.

Ahmet DavutogluFoto: Agerpres / Tanjug

Acesta a fost identificat dupa amprentele digitale ca fiind Salih Necar, cetatean sirian care a patruns in Turcia odata cu valul de refugiati, scrie presa turca.

Davutoglu a declarat ca atentatul comis miercuri arata ca militia kurda siriana YPG este o organizatie terorista si ca Turcia se asteapta la "cooperare" din partea aliatilor sai impotriva acestei grupari.

Washingtonul considera ca YPG nu este o grupare terorista si i-a sprijinit pe insurgenti in lupta impotriva Statului Islamic in Siria.

Premierul Turciei a anuntat ca noua persoane au fost retinute de politie in cadrul anchetei privind organizarea atentatului.

Atentatul de la Ankara nu a fost deocamdata revendicat.

Turcia a anuntat recent ca va continua bombardamentele impotriva kurzilor din Siria, in pofida apelurilor internationale ca Ankara sa opreasca bombardamentele.

Turcia nu va accepta niciodata crearea unui bastion kurd la frontiera sa cu Siria si va continua sa bombardeze pozitiile militiilor kurde din Siria, declara miercuri presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu doar cateva ore inaintea atentatului de la Ankara.

Statele Unite au indemnat sambata Turcia sa inceteze focurile de artilerie vizand forte armate kurde din Siria si ale regimului de la Damasc, in nordul tarii aflate in plin razboi.

Si Franta a cerut duminica Turciei "incetarea imediata" a bombardamentelor asupra zonelor locuite de kurzi in Siria. Franta si-a exprimat "preocuparea in legatura cu degradarea continua a situatiei in Alep si in nordul Siriei" si a cerut incetarea imediata a bombardamentelor - cele ale regimului si ale aliatilor sai in tara si cele ale Turciei in zonele kurde."