Liderii europeni vor incerca sa ajunga la un compromis, joi si vineri, pe parcursul celor doua zile in care Bruxelles-ul gazduieste un summit european crucial, in incercarea de a evita iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, fara a periclita insa unitatea UE, deja amenintata de cea mai grava criza a migratiei din istorie, scrie AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Summit-ul UE din 18-19 februarie este considerat unul crucial, insa este greu de spus daca se va ajunge la un acord al celor 28 asupra planului de compromis propus de Consiliul European pentru a evita Brexit-ul. Negocierile ar putea continua pana in ultimul minut. "Dupa consultarile recente, trebuie sa marturisesc sincer: Nu exista inca nicio garantie ca vom ajunge la un acord", a marturisit presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in ajunul summit-ului.

Uniunea Europeana a prezentat, pe 2 februarie, o propunere de acord pentru evitarea unui "Brexit", propunere ce include o "frana de urgenta" pentru ca Londra sa poata taia ajutoarele sociale pentru muncitorii europeni si garantii ca Londra nu va avea de suferit din cauza unei consolidari a zonei euro.

Londra a formulat patru mari cerinte pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana: sa nu se faca discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se puna accent pe competitivitate, restabilirea suveranitatii tarilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor nationale), precum si limitarea imigratiei europene.

Cea mai delicata chestiune este legata de est-europenii care merg sa lucreze in Marea Britanie, in conditiile in care planul propus de Bruxelles ar permite Londrei anularea pentru o perioada de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migranti din alte tari europene, daca va obtine aprobarea statelor membre.

Primele reactii venite din capitalele europene au aratat insa ca nu doar tarile est-europene se opun, si ca "nimeni nu este satisfacut" de compromisul propus de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in privinta caruia seful guvernului britanic David Cameron spera sa obtina acordul celor 28 la summit-ul UE care incepe joi.

Liderii tarilor din grupul Visegrad - Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria - au anuntat ca se opun planului de compromis propus de Bruxelles premierului britanic David Cameron, dar si unele tari vest-europene, printre care Franta, considera ca tratatele europene in vigoare trebuie respectate, iar propunerile din planul de evitare a Brexit-ului, limitate.

  • Klaus Iohannis: Romania nu accepta restrictionarea liberei circulatii sau discriminarea cetatenilor romani

La Consiliul European din 18-19 februarie de la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis va sustine ca Romania nu accepta restrictionarea liberei circulatii sau discriminarea cetatenilor romani pe tema beneficiilor sociale, in negocierile pe tema Brexit: "Nu acceptam in niciun fel ca libera circulatie sa fie pusa sub semnul intrebarii. In acelasi fel, noi nu acceptam, si am spus asta foarte clar, sa apara o discriminare, nu putem sa acceptam ca cineva care vine din Romania este altfel tratat decat cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie sa existe o egalitate in tratamentul oamenilor din Uniunea Europeana", a declarat Iohannis intr-un interviu la TVR.

Presedintele a mai spus ca pe tema beneficiilor sociale nu trebuie sa apara ''distorsiuni, discriminari", insa a precizat ca Uniunea Europeana nu este "o uniune sociala": "In ce priveste beneficiile sociale, cred ca este important de asemenea sa vedem sa nu apara distorisiuni si sa nu apara discriminiari. Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca UE nu este o uniune sociala. Beneficiile sociale si modul in care sunt acordate ele, ca vorbim de ajutor de somaj, de alocatia pentru copii, de pensii, acestea sunt stabilite la nivel national. Nu putem sa ne imaginam ca mergem noi si impunem un anumit fel de sistem social in alt stat. Nu se poate asa ceva", a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a spus ca Marea Britanie trebuie sa ramana in Uniunea Europeana, dar ca Romania nu este dispusa ca cetatenii romani sa fie discriminati.

De asemenea, Iohannis a dat asigurari ca orice se negociaza la Bruxelles pe marginea celor patru propuneri facute de presedintele Consiliului, Donald Tusk, premierului David Cameron se aplica doar dupa ce are loc referendumul din Marea Britanie. "Daca se insista foarte mult pe unele beneficii sociale care vor fi rediscutate, va fi o perioada de adaptare, nu se schimba regula de azi pe maine", a mai afirmat Klaus Iohannis.

El a subliniat ca Romania este de acord cu trei propuneri, guvernanta, piata digitala si competitivitate, insa ultimul capitol, care este despre libertatea de miscare si beneficii sociale, este inca deschis negocierilor. Iohannis a precizat ca este important ca orice regula noua sa nu fie aplicata retroactiv.

La Consiliu nu se va discuta despre cote obligatorii de refugiati, pentru ca centrele de primire din Grecia si Italia nu au fost pregatite pentru acest mecanism, a spus presedintele: "Noi am facut o oferta la vremea respectiva de a prelua un numar de migranti, in baza acelei cote, lucru care nu s-a realizat niciodata, fiindca centrele de primire in Grecia si in Italia nu au fost pregatite pentru acest mecanism. S-a decis atunci un mecanism care s-a dovedit a fi total nefunctional si atunci problema a ramas suspendata si nu cred ca se va mai reveni la discutia pe cote obligatorii, dar noi trebuie sa discutam fenomenul si trebuie sa gasim solutii", a declarat Iohannis.

Presedintele a mai spus ca solutiile pe care le sustine Romania sunt foarte simple si foarte clare, adica securizarea granitelor externe ale Uniunii Europene si rezolvarea problemei in tarile sursa, mandat cu care Iohannis va negocia la Consiliul European din 18-19 februarie.