Premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat miercuri pe presedintele rus Vladimir Putin ca tarile Uniunii Europene sunt din ce in ce mai inclinate sa coopereze cu Moscova si a afirmat ca sanctiunile legate de criza ucraineana nu vor fi prelungite "automat", potrivit AFP".

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

"Cred ca perioada in care noi prelungim automat sanctiunile este in spatele nostru", a declarat premierul conservator ungar, in cadrul unei conferinte de presa cu Vladimir Putin care a avut loc la Novo Ogariovo, resedinta presedintelui rus.

"Din ce in ce mai multe tari au inceput sa inteleaga ca avem nevoie sa cooperam", a adaugat Orban, potrivit afirmatiilor sale traduse in rusa.

In decembrie, Uniunea Europeana a prelungit cu sase luni sanctiunile economice impotriva Rusiei pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei.

Introduse in iulie 2014, aceste sanctiuni vizeaza sectoare intregi din economia rusa, de la banci la aparare si petrol. In semn de riposta, Rusia a aplicat un embargou asupra majoritatii produselor agro-alimentare europene care afecteaza dur o serie de tari, precum Franta sau Polonia.

Mai mult responsabili europeni, printre care ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, au cerut o ridicare rapida a sanctiunilor europene, cu conditia aplicarii acordurilor de la Minsk pentru reglarea conflictului din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a afirmat miercuri ca este lipsit de sens sa legi ridicarea sanctiunilor de acordurile de la Minsk, afirmand ca Ucrainei ii revine sarcina de a se intelege cu rebelii separatisti din estul tarii.

"Mingea nu mai e in tabara rusa", a sustinut Putin.

Admirator declarat al presedintelui rus, Viktor Orban are legaturi privilegiate cu Moscova, de la revenirea sa la putere, in 2010. El a incheiat un acord cu Moscova pentru extinderea centralei de la Paks, unica centrala nucleara a Ungariei.