Cancelarul Angela Merkel a cerut joi liderilor europeni o actiune "comuna" in privinta crizei migrantilor, in cadrul summitului european de joi si vineri, in conditiile in care politica de deschidere promovata de Germania starneste critici din ce in ce mai puternice, scrie AFP.

"Este vorba in primul rand de a avea o pozitie comuna", in special in ceea ce priveste "cum dorim sa ne aparam granitele externe" in fata afluxului de migranti, a spus ea, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.

"Avem obiceiul ca in Europa anumite lucruri sa ceara timp" pentru a fi acceptate si puse in practica "dar acum merita efortul de mobilizare (...) si asta am intentia sa fac pentru a ajunge la concluzii comune" in timpul summitului de la Bruxelles, a adaugat ea.

Cancelarul german este din ce in ce mai izolat in cadrul UE in ceea ce priveste chestiunea refugiatilor.

Europenii nu au reusit pana in prezent sa repartizeze decat cateva sute de refugiati intrati in Europa prin Grecia si Italia dintr-un total de 160.000 care fusese fixat la inceputul anului. Iar ideea unui mecanism permanent de repartizare, in colaborare cu Turcia, aparata de Merkel ca o solutie a crizei, este criticata la scena deschisa.

Franta, principalul aliat al Germaniei in Europa, si-a anuntat opozitia, week-end-ul trecut, prin vocea premierului Manuel Valls, fata de politica lui Merkel, pe care a caracterizat-o drept "nesustenabila" in timp.

Austria, cu care Germania a actionat in tandem cu Germania luni de zile in chestiunea migrantilor, la finele lui 2015, s-a distantat si ea de Angela Merkel si si-a inasprit politica. Viena a limitat numarul de refugiati si a anuntat marti controale generalizate la granitele cu Italia, Slovenia si Ungaria.

In Europa de Est contestarea e si mai puternica. Polonia, Cehia Slovacia si Ungaria - reunite in grupul de la Visegrad - ameninta cu inchiderea granitelor de-a lungul rutei Balcanilor, urmata in 2015 de peste 800.000 de candidati.

Aceste tari se indoiesc de capacitatea Greciei de a asigura supravegherea granitelor exterioare ale UE.

Optiunea grupului de la Visegrad ar avea ca efect sa lase Grecia sa se descurce in mare parte singura cu aceste probleme.