Un cunoscut profesor belgian de matematica paraseste Noua Zeelanda dupa ce fiului sau vitreg i s-a refuzat rezidenta din motive de sanatate, scrie The Guardian.

Profesorul asociat Dimitri Leemans acuza Departamentul de Imigrari a Noii Zeelandei (INZ) ca a incalcat Conventia ONU pentru Drepturile Omului, refuzand sa ii acorde rezidenta fiului sau vitreg Peter, in varsta de 13 ani, din cauza poverii actuale si continue pe care afectiunea copilului ar reprezenta-o pentru sistemul medical al tarii.

Leemans nu a facut apel la decizie, hotarand sa revina in Belgia in iulie, impreuna cu familia sa, unde isi va relua pozitia academica in cadrul Universite Libre din Bruxelle.

"INZ a stat deja 18 luni pana sa ne respinga aplicatia si nu vrem sa mai stam inca un an pentru o decizie asupra apelului", a declarat Leemans intr-un email transmis The Guardian.

"Nu ma vad crescand un copil intr-o tara care nu respecta cnventia ONU asupra drepturilor omului".

Departamentul de Imigrari al Noii Zeelande a aratat intr-un email ca, avand in vedere starea sa de sanatate, Peter are nevoie de "ingrijire rezidentiala continua si structurata".

"Un evaluator independent a analizat cu atentie solicitarea familiei insa a ajuns la decizia ca Peter nu are un standard de sanatate acceptabil".

Leemans a emigrat in Noua Zeelanda cu sotia sa si cei doi copii in 2011 pentru a ocupa o pozitie la Universitatea din Auckland.