Afluxul de refugiati catre Uniunea Europeana va fi dubu in 2016, in comparatie cu cel de anul trecut, iar o "armata europeana este necesara" in vederea apararii Schengen, din care Romania si Bulgaria nu fac parte, a declarat presedintele ceh Milos Zeman intr-un interviu pentru agentia rusa Tass.

Milos ZemanFoto: Agerpres

Zeman este cunoscut pentru pozitiile sale anti-migranti.

"Pesimistii afirma ca valul de refugiati va fi de trei, patru sau chiar de cinci ori mai mare" anul acesta, a apreciat seful statului ceh.

"Asa cum stiti, un milion de refugiati se afla deja in Germania. Este un numar urias. Daca li se alatura inca doua milioane, atunci nu-mi pot imagina ce s-ar putea intampla", a spus el.

"O armata europeana este necesara" pentru a evita asemenea riscuri, a apreciat Zeman."Ea va apara frontiera externa a zonei Schengen sau intreaga Uniune Europeana", a continuat el.

"Dupa cum stiti, Romania si Bulgaria nu sunt membre Schengen", a notat Zeman, adaugand ca infiintarea acestei armate "este pasul de care avem nevoie pentru rezolvarea crizei migratiei".

"Al doilea pas", in opinia sa, este "deportarea". "Atunci cand a fost ucisa o fata in Suedia, in urma cu o saptamana, premierul acestei tari a anuntat ca 80.000 de imigranti ilegali urmeaza sa fie expulzati din regat", a declarat seful statului ceh.

"Eu cred ca este necesar sa fie deportati nu doar migrantii economici, ci si toti cei care sunt implicati in planificarea unor atacuri teroriste. Desigur, deportarea este o masura dureroasa, dar necesara", a apreciat Zeman.

"As dori sa repet (ca) trebuie sa facem doi pasi: primul - sa ne protejam frontierele externe, iar al doilea - sa-i deportam pe cei despre care tocmai v-am vorbit", a subliniat el.

"Refugiati vin nu doar din tari devastate de razboi", a continuat Zeman.

"Vin si din Pakistan, inclusiv din Kosovo si Albania, in Europa, din Senegal, Eritreea si multe alte tari in care nu sunt razboaie", a adaugat el.

"De aceea, in opinia presedintelui ceh, ar fi gresit sa se spuna ca aceasta criza a migratiei isi are originea in problema razboiului din Orientul Mijlociu", a continuat Zeman, adaugand ca refugiatii este necesar sa fie ajutati "pe teritoriul lor".

Presedintele ceh a avertizat de asemenea in legatura cu riscul care rezulta, in opinia sa, de pe urma inchiderii frontierei dintre Austria si Germania.

"Intr-o asemenea eventualitate, tara noastra va fi singura ruta de tranzit a refugiatilor catre Germania", a subliniat Zeman.