Presedintele Barack Obama a declarat luni ca Statele Unite si tarile din Asia de Sud-Est pot avansa o viziune comuna de reguli si norme pentru solutionarea pasnica a conflictelor maritime, informeaza Reuters si DPA, citate de Agerpres.

Obama a facut referire la Marea Chinei de Sud, unde China si mai multe state din sudul Asiei au revendicari si se inregistreaza periodic tensiuni, la inceputul unui summit cu liderii Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Rancho Mirage in California, pentru discutii centrate pe probleme economice si de securitate.

Cele doua zile de discutii cu ASEAN sunt primele de acest gen ce se desfasoara pe teritoriul Statelor Unite si ilustreaza rolul de "hub" al natiunilor din aceasta regiune, au declarat oficiali de la Casa Alba inainte de intalnirea din California.

In cuvantul de deschidere, Obama a descris intalnirea ca un "punct de reper" insemnand un "parteneriat puternic si de durata" intre SUA si ASEAN, precum si intre SUA si fiecare dintre tarile din grup, noteaza DPA.

Marti, liderii vor discuta probleme de securitate, inclusiv terorismul si eforturile Statului Islamic de a obtine un cap de pod in regiune, precum si disputa asupra Marii Chinei de Sud, unde China revendica aproape toata marea.