Suma totala dupa zece zile de la intrarea in vigoare a masurii de confiscare a bunurilor imigrantilor pentru a finanta sederea acestora pe teritoriul danez, asa-numita 'lege a bijuteriilor', este egala cu zero, a anuntat luni politia nationala daneza, relateaza thelocal.dk, citeaza Agerpres.

''Politia nationala informeaza ca asa-numita 'lege a bijuteriilor' nu a dus pana in prezent la confiscarea de bani sau obiecte de valoare'', se arata intr-un comunicat de presa.

La finalul lunii trecute, parlamentul danez a adoptat controversata reforma a sistemului de azil, destinata sa descurajeze venirea migrantilor in contextul valului masiv de refugiati cu care se confrunta Europa in ultimele luni. Conform noilor reglementari, migrantii vor putea sa-si aduca familiile in Danemarca abia dupa trei ani de la primirea dreptului de azil. Textul mai prevede ca in 'circumstante exceptionale' migrantii pot fi incarcerati.

Totodata, executivul de la Copenhaga a majorat de la 3.000 de coroane daneze (400 de euro) la 10.000 de coroane (1.340 de euro) valoarea minima a bunurilor imigrantilor care pot fi confiscate pentru a finanta sederea acestora pe teritoriul danez. Politistii vor avea dreptul ''de a confisca bunuri pe care solicitantii de azil le aduc cu ei, in scopul de a acoperi cerintele lor in materie de hrana si cazare''.

De la 5 februarie, politia daneza are autoritatea de a confisca bani lichizi si bunuri cu valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze de la solicitantii de azil.

Reforma sistemului de azil azil a fost sustinuta de premierul Lars Lokke Rasmussen, care a respins criticile exprimate de unele tari membre ale UE.

''Nu avem o reputatie proasta. Nu am intalnit niciun coleg de-al meu strain care sa-mi dea impresia ca Danemarca are o proasta reputatie'', a declarat recent Rasmussen pentru cotidianul danez Politiken.

Pe 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania dupa ce Suedia, confruntata cu un aflux ingrijorator de refugiati, le-a impus companiilor de transport auto si feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, sa verifice identitatea calatorilor inainte de imbarcare.

Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil in 2015, in crestere cu 44% fata de 2014, dar numar net inferior celor din Germania si Suedia.