Grecia va fi exclusa din Spatiul Schengen daca Uniunea Europeana nu va ajunge curand la un acord privind limitarea numarului imigrantilor extracomunitari, avertizeaza Wolfgang Steiger, un oficial din cadrul Uniunii Crestin-Democrate (CDU), partidul cancelarului german Angela Merkel, scrie Mediafax.

"Daca Uniunea Europeana nu va ajunge la un acord in privinta gestionarii crizei imigrantilor, Grecia va fi exclusa din Spatiul Schengen", a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Die Welt, Wolfgang Steiger, secretarul general al Consiliului Economic al Uniunii Crestin-Democrate (CDU).

"Timpul nu ne mai permite sa asteptam ca Grecia sa se conformeze standardelor Uniunii Europene. Daca o tara nu isi indeplineste obligatiile, atunci frontiera Spatiului Schengen trebuie adusa spre centrul Europei", a subliniat Steiger.

Consiliul Uniunii Europene a recomandat oficial Greciei, vineri, sa ia masuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizand ca, in caz contrar, exista riscul reintroducerii controalelor in Spatiul Schengen. Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, in urma cu doua saptamani, ca Grecia si-a "neglijat in mod grav" obligatia de a asigura controlul la frontiera externa a Spatiului Schengen. Peste 850.000 de imigranti extracomunitari au tranzitat in 2015 teritoriul Greciei in drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Grecia a ignorat "in mod grav" obligatiile privind securizarea frontierelor si risca suspendarea din Spatiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii ianuarie. "Grecia a neglijat in mod grav obligatiile si exista deficiente grave in privinta verificarilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autoritatile elene", a declarat pe 27 ianuarie Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Austria a propus de mai multe ori suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau saptamana trecuta ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.