George Becali va fi cercetat de DNA pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, dupa ce nu a mai recunoscut, luni, la Curtea de Apel Bucuresti, denuntul dat in 2006 in dosarul in care omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu este judecat in legatura cu retrocedarea a doua terenuri din zona Baneasa, transmite Agerpres.

Gigi BecaliFoto: Agerpres

Becali a fost chemat luni la Curtea de Apel Bucuresti, la cererea DNA, pentru a fi reaudiat in calitate de martor, el fiind cel care a facut in 2006 un denunt pe baza caruia procurorii au demarat ancheta in acest caz.

La intrebarile puse de procurorul de caz, George Becali nu a mai recunoscut ce a scris in acel denunt, sustinand ca nu isi mai aduce aminte si nu doreste ca Puiu Popoviciu si ceilalti inculpati sa fie condamnati din cauza lui, pentru ca el a fost in inchisoare si "stie ce inseamna suferinta".

Becali a explicat ca denuntul a fost semnat de el, la cererea unei persoane, Gabriel Bondoiu, care i s-a plans de faptul ca urma sa-i fie demolata locuinta amplasata pe terenul din Baneasa.

"Nu mai mentin declaratia pentru ca e mult de atunci. Acea declaratie am dat-o la rugamintea lui Gabriel Bondoiu. A venit la mine de mai multe ori, pentru ca spunea ca semnatura si cuvantul meu au mai multa putere. Va dau cuvantul meu de onoare in fata lui Dumnezeu si a dumneavoastra, ca judecator de curte de apel, ca habar nu aveam ce scria el acolo. Eu doar am semnat. Nu stiu nimic care sa ii incrimineze pe acesti oameni. Ce a fost atunci la prima declaratie sunt cateva fraze pe care nu le mai tin minte. Erau mai mult la nivel de barfa. Nu am probe care sa sustina ce scriam acolo. Doamna procuror, v-ati facut niste ganduri sa va ajut in ancheta, dar acesta este adevarul", a spus Becali in sala de judecata.

In replica, procurorul de sedinta a aratat ca plangerea depusa de Becali a reprezentat un suport in ancheta si l-a intrebat in mai multe randuri de ce nu isi mai sustine declaratia data la parchet.

"Va jur ca nu am probe. Nu stiu nimic si de aceea nu o mai sustin. Plangerea era bazata pe barfa. Bondoiu a venit la mine si s-a plans ca locuinta lui va fi demolata de pe acel teren. Mi-a dat declaratia si eu am semnat. Nu stiu al cui era terenul, doar ca era administrat de Academia Agricola. Eu credeam atunci ca profesorul Alecu si Puiu Popoviciu erau in cardasie, dar m-am inselat. Am facut atunci o oferta pentru o parte din terenul din Baneasa. Doamna procuror, sa ma iertati ca nu ati obtinut ceva. Vreti sa mint? Asta este adevarul. Am scris niste barfe atunci. Nu pot sa declar ce vrea procurorul. Nu pot sa inventez ca sa faca oamenii puscarie", a declarat Becali.

La finalul sedintei de judecata, procurorul a anuntat ca DNA se autosesizeaza in cazul lui George Becali pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost trimis in judecata, in decembrie 2012, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, precum si pentru dare de mita.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata fostul sef al DGIPI Cornel Serban, Ioan Niculae Alecu, rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti, Gabriel Toader, secretar la Prefectura Bucuresti, Ioan Todiras, viceprimar al Primariei sectorului 1 Bucuresti, Lizeta Minea, secretar la Primaria sector 1 si membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul institutiei, Gheorghe Petrulian, Stefan Diaconescu, secretar stiintific si rector la USAMV Bucuresti, Petru Pitcovici, sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din MAI si Andrei Mihai Bejinaru.

Potrivit DNA, in perioada 2000 - 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale, a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de omul de afaceri.