Peste 5.000 de femei insarcinate din Columbia sunt infectate cu virusul Zika, transmis in principal de tantari, a anuntat sambata institutul national de sanatate din tara sud-americana, citat de Reuters.

In Columbia se inregistreaza 31,555 cazuri de infestare cu Zika, a precizat isntitutul intr-un buletin epidemiologic, adaugand ca 5.013 dintre acestea sunt reprezentate de femei insarcinate.

Virusul Zika este transmis de tantari, generand simptome in circa 20% din cazuri. Dar un numar foarte mare de cazuri de microcefalie in randul nou-nascutilor din mai multe regiuni ale Braziliei unde se manifesta epidemia de Zika au generat emotie la nivel international. Aceasta asociere suspecta a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa declare o urgenta internationala de sanatate.

Raman in continuare multe lucruri necunoscute depre Zika, inclusiv dac virusul provoaca intr-adevar malformatii congenitale. Brazilia investigheaza la ora actuala lposibila legatura intre Zika si peste 4.300 de cazuri de microcefalie.