Mii de refugiati irakieni ajunsi anul trecut in Finlanda au decis sa renunte la cererile de azil in aceasta tara si sa se intoarca voluntar in tara lor, invocand probleme de familie si dezamagirea fata de stilul de viata din "inghetata" tara nordica, scrie Reuters.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

Un numar urias de refugiati a ajuns, anul trecut, in Germania si in Suedia, vecina Finlandei. Si in Finlanda, numarul cererilor de azil a crescut in 2015 de aproape 10 ori fata de 2014 - de la 3.600 la 32.500.

Oficialii finlandezi au anuntat ca 4.100 de solicitanti de azil si-au anulat cererile si au ales sa revina in tara lor si se asteapta ca numarul acestora sa creasca in curand la 5.000.

Aproximativ doua treimi dintre solicitantii de azil de anul trecut din Finlanda sunt barbati tineri din Irak, iar o parte dintre acestia au inceput sa renunte la cererile de azil, dorind sa se intoarca in tara lor. Autoritatile finlandeze vor incepe sa-i imbarce in curse aeriene spre Bagdad de saptamana viitoare.

Europa este afectata de cea mai mare criza a migratiei de la al doilea razboi mondial incoace, cu peste un milion de refugiati extracomunitari ajunsi anul trecut pe continent. Majoritatea provin din Orientul Mijlociu, de unde pleaca din cauza razboiului si a saraciei.