Vicepresedintele american Joe Biden a cerut, vineri, guvernului de la Kiev sa demareze rapid reforme pentru a lupta impotriva coruptiei din Ucraina, dupa ce FMI a amenintat ca va suspenda ajutorul financiar,relateaza Agerpres.

Joe BidenFoto: Hotnews

Biden a insistat, vineri, in cadrul unei discutii telefonice cu liderul de la Kiev, Petro Porosenko, ca "este nevoie de unitate in randul fortelor politice pentru a se adopta rapid reformele care sa raspunda angajamentelor facute Fondului Monetar International (FMI)". Aceste reforme ar trebui sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei, dupa cum a sustinut vicepresedintele american.

Cei doi lideri au stabilit ca exista nevoia inregistrarii unor progrese in ceea ce priveste punerea in aplicarea a acordurilor de la Minsk, care prevad un armistitiu intre fortele ucrainiene si rebelii prorusi din Donetk si Lugansk.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri ca va suspenda ajutorul promis Kievului din cauza "lentorii" progreselor Ucrainei in lupta impotriva coruptiei. Ea a denuntat persistenta unor interese politice ascunse in tara, sustinand ca este necesar ca autoritatile ucrainene sa actioneze acum pentru a pune tara pe calea reformelor.

In anul 2016, Ucraina ar trebui sa primeasca de la FMI un ajutor financiar care se ridica la 4,5 miliarde de dolari. De asemenea, UE ar contribui cu 1,5 miliarde de dolari, iar SUA ar oferi o garantie de credit de 1,5 miliarde de dolari guvernului de la Kiev.