Trei supravietuitori ai Holocaustului au povestit vineri despre mirosul cadavrelor arse si despre gramezile de morti din lagarul de exterminare Auschwitz, in carul unui proces in care un fost gardian este acuzat ca a ajutat la uciderea a cel putin 170.000 de oameni, scrie Reuters.

Criminal nazist, acuzat de 170.000 de morti la AuschwitzFoto: Captura YouTube

"Daca ti se vedeau coastele, erai candidat la crematoriu", a spus Leon Schwarzbaum, un supravietuitor in varsta de 94 de ani care si-a pierdut 35 de membri ai familiei in perioada Holocaustului.

Marturia a fost rostita in cadrul procesului fostului gardian Reinhold Hanning, care are tot 94 de ani si care a pastrat in cea mai mare parte tacerea, fara a arata vreo emotie in timp ce supravietuitorii isi povesteau teribilele experiente.

Vocea lui Hanning, slaba, a fost auzita doar cand judecatoarea Anke Grudda l-a intrebat cum se simte. "Bine", a raspuns el.

Imbracat cu aceeasi jacheta maro ca si joi, Hanning - care avea 20 de ani in 1942 cand a devenit gardian - a pasit incet in sala de judecata, unde audierile sunt restrictionate la doua ore, avand in vedere varsta sa.

Avocatul apararii Johannes Salmen a afirmat ca o declaratie scrisa a lui Hannind va fi citita in cadrul procesului. El a adaugat ca este posibil ca si Hanning sa depuna marturie.

Hanning, despre care se spune ca s-a alaturat voluntar fortelor SS in 1940, la varsta de 18 ani, este acuzat de procuratura din Dortmund, dar si de 40 de reclamanti din Ungaria, Israel, Canada, Marea Britanie, SUA si Germania.

Desi Henning nu a fost implicat in mod direct in crime, procurorii il acuza ca a accelerat, sau cel putin facilitat uciderea prizonierilor, in calitatea sa de gardian in lagarul in care 1,2 milioane de oameni, in majoritate evrei, au fost ucisi.

Un precedent pentru astfel de acuzatii a fost creat in 2011, cand un alt gardian, Ivan Demjanjuk, a fost condamnat.

In interogarea celor trei martori, procurorul Andreas Brendel a incercat sa stabileasca daca acestia erau la curent cu indatoririle gardianului la Auschwitz, dar nici unul dintre acestia nu l-a cunoscut personal.

Intr-o declaratie facuta in timpul anchetei, Hanning a recunoscut ca a fost gardian, dar a negat orice implicare directa in crime.

"Puteam vedea focul iesind din cosuri si mirosul de oameni arsi era de nesuportat", a spus Schwarzbaum, cand a fost intrebat daca este posibil ca gardienii sa nu fi stiut de crime.

Erna de Vries, o alta martora, a declarat ca era nevoit asa mearga peste gramezile de cadavre in drumul spre locul unde efectua munca fortata, in 1942, in conditiile in care incinerarea cadavrelor nu reusea sa faca fata ritmului in care nazistii gazau oamenii.

Hanning este unul dintre cei patru fosti membri ai trupelor SS - trei barbati si o femei - care urmeaza sa fie judecati in urmatoarele luni.