Ultimii militanti intr-un parc natural din Oregon (vestul Statelor Unite) s-au predat joi, marcand sfarsitul a 40 de zile de ocupatie de catre o miscare armata antiguvernamentala, in timpul careia un militant a fost ucis intr-un schimb de focuri cu fortele de ordine, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Politia federala (FBI) a anuntat la inceput "retinerea fara niciun incident a ultimilor trei ocupanti ai parcului national Malheur" dimineata in jurul orei 9.40 (17.40 GMT), inainte de predarea ultimului militant.

Jeff Banta, 46 de ani, originar din Nevada (vest), Sandy si Sean Anderson, in varsta de 48 si respectiv 47 de ani si veniti din Idaho (nord-vest), au anuntat ca se predau intr-o convorbire telefonica de la sediul parcului si retransmisa pe internet.

David Fry, 27 de ani, originar din Ohio (nord), era ultimul lider al asa-numitei "miscari patriotice" care a ramas si a amenintat ca intoarce arma contra sa.

"Libertatea sau moarte!", a strigat el in timpul conversatiei cu doi negociatori transmisa in direct.

In jurul orei 11.00, el s-a predat si a fost de asemenea arestat, potrivit FBI.

Ocuparea parcului Malheur, o rezervatie naturala situata intr-o regiune retrasa si rurala a statului Oregon, a inceput la 2 ianuarie dupa o manifestatie in sprijinul a doi crescatori de vite locali, condamnati la inchisoare pentru incendierea unor terenuri federale.

Cei doi fermieri s-au prezentat de bunavoie la penitenciar pentru a-si executa pedeapsa si s-au desolidarizat de ocuparea parcului.