Statele Unite au acuzat joi Rusia de "exacerbarea" conflictului in Siria prin sprijinul militar acordat fortelor guvernamentale, in plina conferinta internationala la Munchen consacrata razboiului in aceasta tara, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Tocmai sprijinul Rusiei pentru regimul (presedintelui sirian Bashar al) Assad in ultimele luni si cel mai recent, asediul de la Alep, a exacerbat, intensificat conflictul", a reactionat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, dupa ce premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat ca o ofensiva terestra straina in Siria risca sa provoace "un nou razboi mondial".

Purtatorul de cuvant american a considerat de asemenea ca Moscova, prin loviturile ei incepand de la 1 februarie in nordul Siriei, "a pus in pericol procesul politic" intr-o tara ravasita de razboi de cinci ani. Principalii actori ai dosarului sirian purtau negocieri dificile joi noapte la Munchen pentru a obtine o incetare a focului fara intarziere din partea Rusiei. Statele Unite si secretarul de stat John Kerry, care negocia la Munchen cu 20 omologi ai sai printre care cel rus Serghei Lavrov, cer de o saptamana o "incetare imediata a focului" in Siria si coridoare umanitare pentru orasele asediate.