Alianta Nord-Atlantica, care pana in prezent a refuzat sa participe direct la coalitia impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, "exploreaza posibilitatea" de a se alatura acesteia, a afirmat joi seful Pentagonului, Ashton Carter, potrivit AFP.

Ashton CarterFoto: Monica King/US Department of Defense

"Multumita conducerii asigurate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, exploram posibilitatea ca NATO sa se alature coalitiei ca membru", a declarat secretarul american al Apararii in cursul unei conferinte de presa la Bruxelles.

Tarile membre NATO participa individual la coalitia impotriva ISIS condusa de Statele Unite, insa Alianta ca organizatie de aparare colectiva a preferat pana acum sa nu se implice.

"Ca nou membru, NATO ar aduce capacitati unice" coalitiei, precum si "experienta sa in consolidarea capacitatilor in randul partenerilor (misiuni de instructie si consiliere, n.r.), in instruirea fortelor terestre si in stabilizarea post-conflict", a enumerat Carter.

El a precizat ca Aliatii vor discuta "in zilele si saptamanile urmatoare" despre rolul pe care NATO ar putea sa-l joace in sanul coalitiei, care efectueaza de peste 18 luni de lovituri aeriene impotriva organizatiei jihadiste in Irak si Siria.