Uber, AirBnb, TaskRabbit si alte 47 de alte companii de „collaborative economy” (economie bazata pe bunuri pe care cetatenii le impart) au inaintat o scrisoare deschisa cerand Uniunii Europene sa interzica statelor membre surminarea afacerilor lor, scrie The Guardian.

Scriind in numele „Industriei Europene a Economiei Colaborative”, semnatarii cer ca statele membre UE sa „continue asigurarea faptului ca legile locale si nationale nu limieaza dezvoltarea economiei de acest tip in detrimentul europenilor.”

In scrisoare, ce a fost adresata primului ministru olandez Mark Rutte, a carui tara ocupa presedentia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, grupul si-a mai exprimat sustinerea pentru strategia europeana de piata unica digitala, ce confirma dezvoltarea unei agende europene pentru sharing economy. „De asemenea, sustinem eforturile Comisiei de a cauta si indeparta obstacolele din fata unei piete interne europene pentru bunuri si servcii mai largi”, mai era trecut in scrisoare.

Efortul lobby-ului facut de aceasta industrie vine intr-o perioada de prosteste si actiuni de represiune ale statelor membre impotriva acestui tip de companii. Miercuri, un protest al taximetristilor impotriva aplicatiei Uber a dus la blocarea centrului Londrei. Taximetristii au argumentat ca aceasta companie nu plateste destule taxe si a primit o serie de avantaje competitive datorita reglementarilor slabe ce, de exemplu, le permite soferilor ce folosesc Uber sa nu aiba masini echipate pentru a transporta carucioare pentru persoanele cu dizabilitati.

Este destul de greu de surprins ce uneste aceste companii sub eticheta de „sharing” sau „collaborative economy”. Scrisoarea motiveaza ca factorul comun dintre ele este „utilizarea tehnologiei pentru a contecta oamenii cu produse si servicii in noi moduri. Companiile noastre remodeleaza intregul lant de valori”

„In calitate de inovatori, noi provocam metodele deja consacrate de livrare a produselor si serviciilor si acele firme ce se bazeaza pe ele. Acest nou mod de operare imbunatateste utilizarea resurselor, premitand o alocare mai eficienta in baza cererii si ofertei, creand noi surse de venit, promovand micro-atreprenoriatul si munca flexibila si oferind alegeri de piata mai bune.”, mai scria in scrisoarea deschisa.