Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a indemnat, joi, tarile central si est-europene membre UE sa renunte la atitudinea de opozitie si sa contribuie mai mult la eforturile de gestionare a crizei imigrantilor extracomunitari, potrivit Mediafax.

"A venit vremea ca tarile central europene sa ofere un exemplu puternic si sa ofere asistenta familiilor care fug de razboaie si de abuzuri asupra drepturilor omului, indiferent de nationalitate si religie", a declarat Montserrat Feixas Vih, reprezentantul UNHCR responsabil de Europa Centrala.

"Liderii (din Europa Centrala si de Est - n.red.) trebuie sa ofere gazduire oamenilor care fug de acte de persecutie. Nu pot asista ca spectatori la aceasta situatie umanitara fara precedent", a spus Feixas Vih, citat de site-ul agentiei Reuters.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a facut aceasta recomandare inainte de reuniunea Grupului Visegrad, programata luni la Praga. Statele membre ale acestei organizatii regionale - Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia - se opun planului Uniunii Europene de distribuire a solicitantilor de azil si pledeaza pentru securizarea frontierilor externe ale UE.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie 2015, sa distribuie pe baza de cote obligatorii 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE. Polonia a votat in favoarea sistemului. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata. Dupa atentatele comise la Paris in noiembrie 2015, Polonia a semnalat ca nu va mai primi imigranti extracomunitari.