Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat miercuri o reforma a peisajului audiovizual prin care numarul de televiziuni private care emit in intreaga tara va fi limitat la patru, potrivit AFP

Liderul stangii a anuntat, in consiliul de ministri, ca joi va fi depus la Parlament noul cadrul legal, care prevede "patru licente nationale". "In acest fel se vor crea televiziuni realmente independente si viabile financiar", a afirmat el.

Este vorba de una din promisiunile facute de guvernul de stanga. In Grecia opereaza in prezent peste zece televiziuni nationale, in opacitate financiara, hranite de legaturile dintre mediul politic si baronii mediatici.

De la incheierea monopolului public, in 1989, televiziunile private, detinute in majoritate de marile grupuri petroliere si de lucrari publice, nu functioneaza decat pe baza unor licente provizorii. O licitatie internationala este prevazuta pentru noile licente.

Tsipras a incercat sa atraga opozitia socialista si dreapta in aceasta reforma, invocand necesitatea de a taia legatura ombilicala politico-mediatica, dar s-a lovit de refuzul celor doua mari partide traditionale, care il acuza ca vrea sa treaca sub control guvernamental mass-media.