James Clapper, seful Comunitatii Nationale de Informatii, considera ca este posibila o revenire la o forma de "Razboi Rece" intre Statele Unite si o Rusie determinata sa isi apare statutul de mare putere mondiala, scrie AFP.

James ClapperFoto: Agerpres

"Multe din actiunile agresive" ale rusilor pentru a-si apara "statutul de mare putere mondiala" ar putea continua si "ne-am putea gasi intr-o noua spirala asemanatoare cu Razboiul Rece", a declarat acesta, in fata membrilor comisiei fortelor armate din Sénat.

"Rusii sunt paranoici in privinta NATO", a declarat Clapper, "sunt foarte ingrijorati" ca vor fi blocati in ceea ce priveste capacitatile lor de actiune.

"Sunt foarte, foarte ingrijorati" in ceea ce priveste apararea anti-racheta occidentala si efectul asupra arsenalului lor nuclear, piatra unghiulara a statutului lor de mare putere mondiala, a argumentat Clapper.

Presedintele rus Vladimir Putin este "primul lider dupa Stalin care a marit teritoriul rus", a reamintit Clapper, referindu-se la anexarea peninsulei Crimeea.

Iar interventia ruseasca in Siria este "prima utilizare semnificativa" a unei forte armate in afara fostei sfere sovietice "de decenii", a continuat el.

Iar Rusia "duce razboiul informativ la un nou nivel", "publicand informatii false sau inselatoare pentru a discredita NATO" sau pentru a starni "confuzie" in ceea ce priveste evenimentele care ii afecteaza imaginea.

In raportul sau scris, Clapper noteaza ca Rusia isi dezvolta potentialul de atac cibernetic, cu intentia de a viza in special "infrastructuri esentiale " (retele de electricitate, de transport, etc).

De asemenea, Rusia a dezvoltat o racheta de croaziera incalcand tratatul fortelor nucleare cu raza medie de actiune, a reamintit Clapper.