Surplusul global de petrol va fi mai mare in prima jumatate a anului decat s-a estimat anterior, crescand riscul ca preturile sa scada si mai mult, in conditiile in care Iran si Irak majoreaza productia, desi cererea creste mai incet, apreciaza Agentia Internationala pentru Energie, citata de Bloomberg.

Sonda petrolFoto: Flickr

Productia ar putea depasi consumul cu o medie de 1,75 milioane de barili (un baril = circa 159 de litri), comparativ cu estimarea de 1,5 mil. barili facuta luna trecuta, iar excedentul se poate majora daca OPEC va furniza si mai mult titei, a avertizat AIE.

Iranul si-a crescut productia in ianuarie, dupa ridicarea sanctiunilor, volumele extrase de Irak au atins un nou record, iar Arabia Saudita si-a majorat si ea furnizarile.

De asemenea, Agentia Internationala pentru Energie a redus estimarile pentru cererea globala de titei.

"Cu piata deja inecata in titei, este foarte greu de crezut ca preturile petrolului ar putea creste semnificativ pe termen scurt", apreciaza AIE, care actioneaza ca un consultant pentru 29 de tari producatoare.

Preturile petrolului sunt tot pe palierul de 30 de dolari, dupa ce au atins minimele ultimilor 12 ani la sfarsitul lui ianuarie.

Desi preturile si-au revenit usor datorita speculatiilor ca tarile OPEC s-ar putea intelege pentru a reduce productia, "posibilitatea unor taieri coordonate este foarte scazuta", apreciaza AIE.