Nu e scenariu SF. Presa rusa anunta deja ca la 2 martie 2008, al treilea presedinte al Rusiei va fi ales Dmitri Medvedev. Potrivit convingerii aproape unanime el va obtine victoria din primul tur de scrutin. Ce se va intampla insa cu Putin? Unul dintre posibilele scenarii este ca acesta va lua locul lui Medvedev la conducerea companiei Gazprom, care este deja un adevarat "stat in stat".

Promovarea lui Dmitri Medvedev, membru in conducerea gigantului Gazprom, in calitate de principal candidat la presedintia Rusiei cu sustinerea liderului in exercitiu al tarii, i-a garantat acestuia o victorie rasunatoare in alegerile din martie anul viitor, pentru ca in Rusia aproape nimic nu se petrece in afara vointei lui Putin, scrie publicatia germana "Der Spiegel".

In opinia ziarului, alegerea lui Putin s-a dovedit o adevarata surpriza: Medvedev nu are un trecut legat de serviciile secrete, occidentul nu vede in el un politician strict, ci mai degraba un liberal si un tehnocrat.

Dar situatia se va limpezi definitiv daca Putin va face schimb cu Medvedev si va trece in fotoliul acestuia din consiliul de conducere al Gazprom, compania privita de multi ca un adevarat stat in stat. „Statul este Gazprom, iar Gazprom este statul”, scrie "Der Spiegel", concluzionind ca, astfel, Putin va pastra puterea in tara.

Mijloacele prin care Medvedev se va folosi de influenta Gazprom, daca va fi ales, dupa toate probabilitatile, ca succesor al presedintelui Vladimir Putin, ramine o necunoscuta, relateaza si Reuters.

"Numirea sa este buna pentru comunitatea de afaceri, caci Medvedev intelege afacerile mai bine decit ceilalti", a declarat un oficial al unei companii petroliere occidentale. Un bancher specializat in investitii, care a colaborat cu Gazprom, a spus la rindul sau ca Medvedev este tinar, orientat catre piata, liberal, in relatii bune cu lumea occidentala.

Reuters estimeaza ca alegerea lui Medvedev ar spori sansele ca Rusia sa puna in aplicare un plan de majorare a pretului gazelor pe piata locala, in conformitate cu preturile aplicate exporturilor, pina in 2011, astfel incit Gazprom ar obtine aceleasi cistiguri, indiferent de cumparator.

Medvedev s-ar putea confrunta insa si cu nemultumirea electoratului dupa seria de majorari a pretului gazelor care va incepe la 1 ianuarie 2008 cu o crestere de 25%. Cresterea pretului gazelor va mentine inflatia la un nivel de doua cifre.

"Este posibil ca popularitatea lui Medvedev sa scada treptat, dar acest fapt ar fi binevenit intrucit este mai aproape de normalitate", a declarat Vlad Sobell, observator in Rusia al Daiwa Research Institute din Londra. Cu Medvedev la presedintie, Rusia va continua politica de a aliniere a pretului gazelor vindute Ucrainei si Belarusului la nivelul celui platit de statele europene. Aceasta politica ar putea genera frictiuni, dar obiectivul este legitim, intrucit reprezinta eliminarea subventiilor, considera Sobell.

Rusii mai rezervati

Observatorii rusi saluta in general nominalizarea lui Medvedev. Georghi Satarov, presedintele Fundatiei Indem spune: "Promovarea lui Medvedev si toata aceasta graba demonstreaza ca Putin incearca prin aceasta decizie sa refaca echilibrul de forte din anturajul sau, unde dominanta a devenit in ultimul timp pozitia blocului de forta. Ceea ce nu inseamna ca batalia a luat sfirsit. In ce priveste viitorul lui Putin, din cit imi imaginez dorintele lui, cred ca intentioneaza sa ajunga un superoligarh. Medvedev trebuie sa-i asigure, pe viitor, stabilitate si securitate".

Si Viaceslav Nikonov, presedintele Fundatiei Politika, crede ca ca gruparea care se afla in spatele lui Medvedev se va intari. "Sistemul politic care se va forma dupa 2 martie, va fi mai echilibrat, vor fi mai multe centre de forta. Locul lui Putin va fi, desigur, unul cheie. Medvedev are sanse sa devina figura politica independenta, desi este evident ca in 2009 Putin va fi o figura mult mai importanta decit a fost Eltin in 2000. Si nu conteaza ce functie va ocupa".

Pe de alta parte, mediul de afaceri este convins ca, odata cu venirea lui Medvedev in fruntea statului, nimic nu se va schimba. „Politica lui Putin va fi dusa mai departe”, crede principalul proprietar al grupului financiar Sistema, Vladimir Evtusenkov. „Medvedev va continua ceea ce a inceput Putin, va fi stabilitate politica si economica, fapt care nu poate decit sa bucure mediul de afaceri”, a adaugat Aleksandr Ponomarenko, director si co-proprietar al NMTD.

„Este vorba de un presedinte pentru care suprematia legii este principiu fundamental, ceea ce este o veste minunata pentru oamenii de afaceri”, crede, la rindul sau, presedintele Uniunii intreprinzatorilor si industriasilor din Rusia, Aleksandr Sohin.