Fostul primar al New Yorkului, Michael Bloomberg, a afirmat luni ca "studiaza toate optiunile" in legatura cu o eventuala candidatura la Casa Alba, subliniind ca nivelul dezbaterilor din campania electorala este o "insulta la adresa alegatorilor", scrie AFP, citata de Agerpres.

"Gasesc ca nivelul discursurilor si discutiilor este disperant de banal. Este o rusine si o insulta la adresa alegatorilor", a declarat Michael Bloomberg pentru Financial Times. Americanii "merita ceva mai bun", a adaugat el.

Fostul primar, in varsta de 73 de ani, va candida ca independent, daca se va lansa in cursa.

"Ascult ce spun candidatii si ce par sa faca alegatorii primarelor", a mai spus el, precizand ca, daca se va hotari sa se lanseze, va trebui sa se inscrie pe listele electorale la inceputul lui martie.

Anturajul sau a dat de inteles luna trecuta ca pare posibila o decizie in acest sens, explicand ca el este exasperat de dominatia lui Donald Trump la republicani si tulburat in tabara democratilor de ezitarile lui Hillary Clinton si ascensiunea la stanga ei a senatorului Bernie Sanders.

Miliardarul, fondatorul agentiei de informatii financiare care ii poarta numele, a avut si in trecut intentia de a se lansa, insa intr-o tara unde niciodata nu a fost ales presedinte un candidat independent, a renuntat la idee.

Intrarea sa in cursa ar fi o noua turnura in lupta pentru Casa Alba plina de neprevazut in acest an. Ea este marcata de aparitia neasteptata a candidatilor din afara sistemului, ca magnatul din domeniul imobiliar Donald Trump, un republican agresiv care nu a ocupat niciodata o functie electiva, ori senatorul de Vermont Bernie Sanders, care in tabara democrata se pronunta pentru o revolutie politica impotriva finantelor de pe Wall Street.

Michael Bloomberg, mai mult pragmatic decat ideolog, detine a 10-a avere ca marime din lume, estimata la 40,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. El s-a declarat dispus sa cheltuiasca un miliard pentru eventuala sa campanie.