Statele Unite si Arabia Saudita au lansat luni un apel la incetarea focului si acces umanitar in Siria, fara sa aduca acuzatii regimului de la Damasc si aliatului sau rus, inainte de o conferinta internationala programata in aceasta saptamana si consacrata razboiului in cauza, transmite AFP.

"Avem un interes urias sa rezolvam problemele din regiune inainte sa ne consume pe toti", a declarat la Washington ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, dupa o intrevedere cu omologul sau american, John Kerry, anunta Agerpres.

Secretarul de stat a afirmat ca cele doua tari aliate sunt "implicate in cel mai inalt grad pentru ca Grupul international de sustinere a Siriei (ISSG, 17 tari si trei organizatii internationale care au adoptat o foaie de parcurs diplomatica legata de conflictul sirian) sa fie in masura sa avanseze spre un acces umanitar complet si o incetare totala a focului".

"Ne exprimam speranta ca, atunci cand ne vom vedea la Munchen in urmatoarele zile, sa fim in masura sa progresam spre acest obiectiv", a adaugat John Kerry.

Dupa o serie de reuniuni la Viena si New York la sfarsitul lui 2015, puterile mondiale si regionale, printre care Washingtonul. Moscova, Riadul si Teheranul reunite in cadrul ISSG, urmeaza sa se reintalneasca joi la Munchen pentru a negocia o reglementare a conflictului care a facut cel putin 260.000 de morti si milioane de refugiati in cinci ani.

Acest proces diplomatic, numit de la Viena, a fost consacrat pe 18 decembrie prin Rezolutia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptata de cele 15 tari membre, printre care Rusia. Documentul se pronunta printre altele pentru instaurarea unui acord de incetare a focului si acces umanitar la orasele siriene asediate.

Dupa luni de apropiere cu Moscova pentru a gasi o iesire din criza siriana, Washingtonul si-a schimbat atitudinea saptamana trecuta acuzand armata rusa, aliata a fortelor siriene, ca a sabotat fragilele eforturi internationale de pace prin ofensiva lor asupra orasului Alep.