Un numar de 3.177 de femei insarcinate din Columbia sunt infectate cu virusul Zika, a anuntat presedintele Juan Manuel Santos, precizand ca numarul total al cazurilor de imbolnavire este pana acum de 25.645, dar ar putea atinge 600.000.

Virusul ZikaFoto: europa.eu

"In momentul de fata, avem 25.645 de persoane infectate cu virusul Zika, dintre care 3.177 de femei insarcinate", a declarat Santos intr-un discurs televizat, potrivit Mediafax.

"Proiectiile releva ca am putea ajunge sa avem 600.000 de cazuri", a sublinat presedintele Columbiei.

Trei pacienti care aveau virusul Zika au decedat in Columbia, au anuntat vineri autoritatile medicale de la Bogota.

Virusul Zika, despre care exista suspiciuni ca ar provoca microcefalia fatului, reprezinta o urgenta privind sanatatea publica la nivel global care necesita o reactie rapida, a stabilit Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Expertii medicali sunt preocupati ca virusul Zika se transmite foarte rapid si pe distante mari, consecintele fiind devastatoare. OMS avertiza saptamana trecuta ca virusul Zika, transmis in principal de tantari, se propaga "in mod exploziv" in America de Sud, unde in 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri.

De la depistarea bolii pentru prima data, in mai 2015, in Brazilia, virusul s-a raspandit in peste 20 de tari, printre care se numara Brazilia, Columbia, Bolivia, Paraguay, Mexic si Venezuela.