Presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Xi Jinping au subliniat vineri necesitatea unui raspuns puternic in fata provocarilor Coreii de Nord, a anuntat Casa Alba, relateaza AFP.

In cursul unei convorbiri telefonice vizand 'coordonarea eforturilor' pentru a raspunde la testul nuclear din 6 ianuarie, cei doi lideri au reafirmat ca sunt favorabili unei 'denuclearizari a Peninsulei Coreea'. Ei au insistat asupra 'importantei unei raspuns international puternic si unit in fata provocarilor Coreii de Nord, in special in cadrul unei rezolutii semnificative a Consiliului de Securitate al ONU'. Un test cu racheta balistica ar reprezenta 'un nou act destabilizator si provocator', au subliniat presedintele SUA si omologul sau chinez.

Executivul american nu a facut totusi nici o precizare privind aceasta rezolutie. Phenianul, cel mai izolat regim din lume, a avertizat marti ca intentioneaza sa lanseze in curand o racheta ce transporta un satelit. Coreea du Nord a dat asigurari ca programul sau spatial are obiective pur stiintifice, dar SUA si aliatii lor in aceasta un pretext pentru programul de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM). Acest anunt constituie o supralicitare a Phenianului in fata comunitatii internationale care incearca sa inaspreasca sanctiunile impotriva celui mai izolat regim din lume, citeaza Agerpres.